I forrige uke ble jeg kontaktet av en jente jeg kjenner litt (via Camilla, som har sittet i styret i AFS Trondheim sammen med henne), som jobber i Studentradioen (sammen med Jørgen). Hun hadde egentlig tenkt å kontakte Kristian, som hun også kjenner (så vidt jeg forstår), men det ble meg i stedet. Årsaken var at hun skal lage et radioprogram som heter «Uillustrert Vitenskap», som da altså skal gå på Studentradioen.
Her må jeg bare snike inn en liten digresjon. Jeg prøvde nå nettopp å finne nettsidene til Studentradioen, og forsøkte naturligvis
www.studentradioen.no. Det viste seg imidlertid å være Studentradioen i Kristiansund eller noe slikt, så jeg søkte gjennom Samfundets nettsider, og fant omsider det jeg lette etter. Det viser seg at Studentradioen i Trondheim holder til på
www.studentradion.no.
For å returnere til poenget, så skulle det altså utføres noe vitenskap, og det burde helst være noe med lyd. Siden det skal være på radio liksom. Derfor lurte hun på om jeg kunne lage noe som smeller eller lager lyd på annet vis.
Jeg blir alltid smigret når folk tror jeg kan ting, og i dette tilfellet skulle jeg vel alltids greid å koke sammen noe, men jeg er ikke akkurat noen profesjonell bombemaker, så det ville antagelig blitt så som så med kontrollert sprengning. Dessuten er ikke jeg kjemiker, men fysiker, og følgelig kan jeg ikke bare valse inn på en kjemilab og forsyne meg med det jeg trenger. Og fysikken jeg driver med til daglig består stort sett av vekselvis skriving, lesing, banning og LaTeXering, som kanskje kunne blitt stor kunst, men neppe særlig spennende, på radio.
Det jeg imidlertid kan gjøre, som faktisk lager litt lyd, er å lage is med flytende nitrogen. Og jeg griper naturligvis enhver unnskyldning til å leke med nitrogen, så derfor skal jeg gjøre nettopp det i morgen. Og da har jeg et dilemma. Jeg har jo laget is på dette viset før, og det ble ikke så verst, men ikke fullt så bra som den gangen jeg fulgte
Viestads oppskrift. Problemet med den er at den inneholder egg, som er rotete å holde på med, og at den krever oppvarming, som er vanskelig å få til i et grupperom på Realfagbygget. Så jeg går antagelig for den enklere oppskriften, selv om det ikke smaker fullt så bra. Det er jo tross alt lyden som er poenget mer enn smaken, og i den andre oppskriften tar dessuten matlagingsdelen langt mer tid enn frysedelen, og det er jo nitrogen («vitenskap») som er poenget her.
Om noen skulle ønske å lage is selv vil jeg imidlertid anbefale Viestad. Den tar litt tid, men den kan lages med en vanlig fryser, og det blir skikkelig god is. Bare husk å ikke slurve med røringen, det straffer seg. Det er dessuten best med en skikkelig fryser, en sånn som holder -18°, det tar mye lengre tid i en sånn liten fryser som er oppå kjøleskapet som ikke er like kald.
-Tor Nordam
Comments