I dag hadde jeg leverpostei med pesto på matpakka, og jeg tiltrakk meg naturligvis kommentarer fra Torgar. Han har nemlig ikke innsett at pesto er svaret på nesten alt. For eksempel, når jeg prøver å lage billig vegetarpasta, hvorfor blir det aldri så billig som jeg tror? Fordi jeg bruker et halvt glass pesto, som øker prisen på middagen med 50%. Sånn, da har vi bevist at pesto er svaret på alt, og da går vi over til hvordan man lager pesto, som naturligvis er mye bedre enn å kjøpe den.
Pesto tar ganske lang tid å lage. Minst et par måneder hvis du skal lage mye. Derfor er det bare å sette i gang, og nå utover våren er den beste tiden. Tror jeg. Det virker i alle fall fornuftig. Du trenger i første omgang:
Blomsterpotte (helst flere, og gjerne litt lave)
Jord
Basilikumfrø
Putt litt jord i blomsterpotta. Strø over basilikumfrø, og pass på at du ikke legger dem for tett. Strø over litt jord. Plasser i vinduet (men pass på at det ikke blir for kaldt), og hold jorden fuktig. Vent til du har en velduftende og vakker skog av basilikum.
Etter en del uker er fase én over, forutsatt at du har greid å la være å spise opp basilikumen underveis. Da kan du begynne på fase to, som er selve pestoen. Jeg vil da understreke at her tar vi utgangspunkt i en forenklet oppskrift der vi kjøper resten av ingrediensene. Det er antagelig mulig å lage resten også selv, men da tror jeg du har tatt skrittet fra sjarmerende eksentrisk til galskap.
Du trenger:
Basilikum
Pinjekjerner
Olivenolje
Parmesan
Hvitløk
Salt
Det sier seg vel selv at du ikke bør jukse på kvaliteten når det gjelder resten av råvarene. Akkurat mengden er jeg ikke helt sikker på, så jeg foreslår at du tar utgangspunkt i hvor mye basilikum du har. Den skal du kutte opp i små biter, og putte i en morter, eventuelt slenge i matmølla. Så har du i et par-tre fedd hvitløk, en generøs mengde revet parmesan og noen pinjekjerner. Når jeg tenker meg om bør du sikkert ha i pinjekjerner før parmesanen, ellers blir det antagelig vanskelig å mose dem skikkelig. Hvis du bruker morter altså. Om du bruker matmølle blir alt til en vulgær gugge uansett hvilken rekkefølge du gjør det i. Når du så har hatt i alt det «tørre» er det bare å spe med olje til sausen får fin konsistens, og deretter smake til med litt salt. Holdbarheten på denne sausen er sikkert ikke den beste, så antagelig lønner det seg å bare lage det du trenger for et par dager, og heller la resten av basilikumen stå til nesten gang du skal lage. Det blir litt mer stress enn å lage store porsjoner, men ekstra stress er minst halvparten av sjarmen med å lage mat selv, så det er bare bra.
Om du er en slik konservativ person som liker oppskrifter med mengdeanvisning kan du lese denne, så så veldig lovende ut:
A petso manifesto.
Og husk, pesto gjør seg godt på nesten alt, slett ikke bare pasta. Ost, skinke og pesto på ferskt bakverk for eksempel, kan være herlig hvis du bruker riktig bakverk. Antagelig ikke så bra på kransekake, men på bagels eller baguetter er det konge.
-Tor Nordam
Comments