Det begynner å bli en stund siden sist jeg skrev noe ekte, noe med litt skikkelig substans, og ikke minst relevans til den virkelige verden, så det skal jeg gjøre i dag. Det er mulig det er bare jeg som er treg, men jeg visste i allefall ikke hva den nye generalsekretæren i FN heter før nå nettopp, da jeg leste på
Aftenposten.no at han sier Irak hadde rett til å henrette Saddam. Og det hadde de jo, på sett og vis, men det er jo ikke sikkert det var så lurt. Eller riktig. Eller vennlig. Eller en bra start for et nytt demokrati. Skjønt Irak ligger vel ikke an til en bra start uansett.
Uansett. Poenget er at FN har fått ny generalsekretær, og som de intellektuelle personene vi liker å kalle oss er det en selvfølge å vite bittelitt om denne mannen. For det er en mann denne gangen også. Han heter altså
Ban Ki-moon, og kommer fra Den Koreanske Republikk, som jeg antar er et fancy navn på Sør-Korea. Han ble født der i 1944, og i 1970 fikk han en bachelorgrad i internasjonale relasjoner fra Seoul National University, og begynte samme år å jobbe i utenriksdepartementet i hjemlandet. Han tok senere, i 1985, en mastergrad i offentlig administrasjon ved Kennedy School of Government ved Harvard.
Han har hatt en rekke forskjellige stillinger tilknyttet utenriksdepartementet i Sør-Korea. Han har vært stasjonert flere forskjellige steder i utlandet, og han har i en periode jobbet for den delen av departementet som samarbeider med FN. Nå i det siste har han vært utenriksminister, og i den forbindelse har han antagelig hatt nok å henge fingere i.
In September 2005, as Foreign Minister, he played a leading role in bringing about another landmark agreement aimed at promoting peace and stability on the Korean peninsula with the adoption at the Six Party Talks of the Joint Statement on resolving the North Korean nuclear issue.
www.un.org/sg/biography.shtmlKi-moon blir altså den åttende generalsekretæren i FNs historie. Generalsekretæren velges for en periode på fem år, og det er ingen grense for hvor mange perioder man kan sitte, men ingen har hatt flere enn to. Det er opp til sikkerhetsrådet å anbefale en generalsekretær, og det betyr altså at de fem permanente medlemmene kan nedlegge veto mot en kandidat.
Calcuttagutta ønsker i allefall Ban Ki-moon lykke til med den nye jobben.
-Tor Nordam
Comments