Fysikere får alltid det største og kuleste leketøyet. Fra 1989 til 2000 hadde vi for eksempel LEP. LEP står for Large Electron Positron collider, og var, som navnet tilsier, en stor dings som ble brukt til å mose elektroner og positroner (anti-elektroner) mot hverandre. Denne dingsen var plassert i en 27 kilometer lang tunell 100 meter under bakken ved CERN, som ligger like utenfor Geneve, på grensen mellom Sveits og Frankrike, slik at anlegget faktisk har innganger både i Sveits og i Frankrike.
Etter at man demonterte LEP begynte man å bygge LHC, som står for Large Hadron Collider. Large er et gjennomgangstema her, og denne nye dingsen blir naturligvis enda mer badass. Grunnen til å bygge store dingser er å få mest mulig energi når man utfører forsøk. LEP nådde en topp på 104 GeV, LHC slår denne ned i støvlene, med sine 7 TeV. Er du forvirret? Jeg forklarer nærmere:
Et elektron er en ganske liten dings, som veier ganske lite. Et positron er antipartikkelen til elektronet, som betyr at det veier like mye, men det har motsatt ladning. Når man moser sammen et elektron og et positron i skikkelig høy hastighet skjer det mye gøy, blant annet dukker det ofte opp nye og spennende partikler. Men som vi vet er energi det samme som masse, så om du skal lage tunge partikler må du ha ekstremt mye energi. Og det er her LHC kommer inn i bildet. Hadroner er nemlig mye tyngre enn elektroner. Hadroner er en samlebetegnelse på partikler som er bygd opp av kvarker. De er igjen inndelt i baryoner og mesoner, men det er ikke så viktig. Poenget er at protonet for eksempel, som er et hadron, veier 2000 ganger mer enn elektronet. Dermed får man mer energi å rutte med.
LHC er planlagt å startes opp i 2007. Det blir skrekkelig spennende, fordi man da for første gang har mulighet til å observere det berømte Higgs-bosonet. Lurer du på hvorfor fysikere ønsker å studere slikt? Det kan du lese mer om
her.
Norge er er av de opprinnelige medlemslandene i CERN. Vi bidrar med ca 100 mill i året, som er noe sånt som 2% av det totale budsjettet. Vi er imidlertid underrepresentert når det gjelder ansatte, med bare ca 1% av totalt arbeidsstokk. Føler du deg snytt? Skattepengene dine, og det greiene der? Frykt ikke, nå kan du få valuta for for pengene "dine". CERN har nemlig startet opp igjen sitt
Spør-en-ekspert-program, så det er bare å kaste seg over dem og spørre om alt du alltid har lurt på, men ikke hatt noen å spørre om.
Har du litt mindre krav kan du eventuelt prøve deg på
partikkel-eventyret. En morsom og fargerik introduksjon til partikkelfysikk, som ikke forutsetter noe annet enn at du kan lese. Presentasjonen finnes på norsk, og har fått priser for pedagogikk og coolness.
-Tor Nordam
Comments