Søndag gjorde jeg noe jeg ikke gjør så ofte. Jeg lagde vegetarmat. Jeg lager naturligvis vegetarmat oftere enn jeg egentlig tenker over, for eksempel når jeg lager meg en skive med noe annet et kjøttpålegg, men nå snakker vi om middag. På søndag lagde jeg nemlig vegetarlasagne.
Jeg leste et eller annet sted at det skulle være et bra triks å lage lasagne med aromasopp i stedet for kjøttdeig, så det tenkte jeg at jeg skulle prøve. Selv synes jeg det ble ganske godt, selv om den ble mer vegetariansk enn jeg hadde tenkt meg, da jeg hadde glemt å kjøpe ost.
For å lage lasagne begynner man gjerne med ostesausen. Den lager man ved å hive en klatt smør, kanskje 50 gram, i en kasserolle, og smelte det. Så tilsetter man ca 3-4 spiseskjeer siktet hvetemel, og rører dette sammen. Tilsett gradvis og under heftig omrøring rundt 7 dl helmelk. Sett på svak varme, rør av og til, og vent til den koker opp.
I mellomtiden steker man soppen i litt smør, har i en løk, et par gulrøtter og litt tomatpure. Et halvt slikt lite glass kanskje? Her må jeg innrømme at jeg var litt usikker på hva jeg skulle gjøre. Vanligvis pleier jeg å slenge på en boks hermetiske tomater oppi kjøttet, men jeg fryktet at soppen ville bli dvask og ekkel hvis jeg hadde i for mye veske, så jeg holdt meg til tomatpure.
Når ostesausen koker slenger man oppi 1 dl raspet ost, norvegia eller parmesan eller noe annet du liker, og litt muskat og hvit pepper, og rører en stund. Og da er du klar. Finn frem en ildfast form og lasagneplater. Legg lagvis, med tomatsaus, ostesaus, plater etc. etc. Legg tomatsaus øverst, og dryss på ost. Her bør du ikke bruke bare parmesan, for den smelter ikke likedan som norvegia. Blanding er fint. mozarella er oppskrytt til slikt. Og husk, hvis du er glad i ost er det bra med tynn form, for da får du mer ost pr. volumenhet lasagne.
Smekk formen i ovnen som du naturligvis har forvarmet til 200 grader, og la den stå til den ser bra ut. Alt som er oppi er ferdig stekt/kokt fra før, så det værste som kan skje er at pastaen er litt hard. Men med dagens moderne pastaplater skjer egentlig ikke det heller. Jeg tror jeg pleier å la den stå 20-25 minutter. Serveres med salat, rømme, brød,
et passende integral, og vin av type rød.
-Tor Nordam
Comments