Usbekistan
For fire måneder siden ble mellom 300 og 1000 mennesker drept i Andijan i Usbekistan. Ingen vet akkurat hvor mange, siden myndighetene i landet ikke vil slippe til uavhengige etterforskere. Selv sier de at kun fundamentalistiske opprørere ble drept; øyenvitner intervjuet av blant annet Human Rights Watch forteller om nedslakting av ubevæpnede menn, kvinner og barn.
Fra 10. - 12. mai var det gateprotester i Andijan. Disse vokste i størrelse, fra anslagsvis 1000 til 4000 mennesker. Motivasjonen var sannsynligvis misnøye med stor arbeidsledighet og fattigdom, i tillegg til at mange demonstranter var venner eller slektninger av 23 forretningsmenn som satt arrestert, anklaget for å være medlem i en fundamentalistisk islamsk organisasjon, Akramyia. Den 12. mai stormet væpnede menn fengselet i Andijan. De satte fri 4000 fanger, og begrunnet handlingene sine med at de ville sette fri de 23.
Senere samme dag rykket usbekske styrker inn i Andijan med panserkjøretøyer. Disse gikk inn i kamper mot opprørerne, men i følge øyenvitner skjøt de også med viten og vilje mot ubevæpnede demonstranter. Anslagene over drepte varierer fra 300 til flere tusen. De fleste uavhengige organisasjoner gjetter på circa 800 - 1000 døde. Regjeringen blokkerte BBC og CNNs sendinger, og sendte selv kun ut korte nyhetsbulletiner hvor det ble sagt at ni ble drept og 34 skadet i kamper mellom opprørere og sikkerhetsstyrker.
I etterkant ble Andijan sperret av av regjeringen, som forsøkte å legge et lokk på all informasjon. Den mest fullstendige rapport som fins om hendelsene 12. - 13. mai er laget av Human Rights Watch, og konkluderer med at regjeringens drap av sivile var mange nok til å kunne karakteriseres som en massakre.
Interessant nok ble ikke Usbekistan truet med sanksjoner eller lignende som følge av denne hendelsen. Faktisk har verken EU eller USA gjort noe som helst. Mens både Kina og Burma har blitt utsatt for sanksjoner fra Vesten etter lignende overgrep, har man her ikke gjort noe som helst. USA sier at de vurderer sanksjoner, men avventer hva EU vil gjøre. EU krevde i juni at Usbekistan måtte underkaste seg en internasjonal etterforskning, og truet med en delvis suspansjon av samarbeidsavtalen Usbekistan har med EU hvis så ikke skjedde. Man truet ikke med f.eks. boikott på våpensalg til Usbekistan eller visa-nekt for usbekske tjenestemenn.
Usbekistan gikk ikke med på noen internasjonal etterforskning, men EU gjorde ingenting, og har fremdeles ikke gjort noe. De har sendt en representant for å se på forholdene i Andijan, men usbekerne ville ikke la ham dra dit, og da ble det med det.
EUs mangel på handling i dette spørsmålet er vanskelig å forstå. Nå har Karimov, Usbekistans president, vært en noenlunde trofast støttespiller i "kampen mot terror", men han spiller slett ingen vital rolle. Jeg vil gjerne høre hva samfunnsengasjerte Calcuttaguttalesere har tenkt om dette - jeg fatter det i alle fall ikke.
Human Rights Watch, "Getting away with murder"The Economist, "Punishment please"Wikipedia, May 2005 unrest in UzbekistanThe Guardian, "Death in Bobur Square"BBC, "How the Andijan killings unfolded"
Comments