Svovel er et spennende stoff. Det er grunnstoff nummer 16, som plasserer det i andre periode, og i samme gruppe som oksygen. Det betyr at det har to valenselektroner, altså kan det binde seg til to andre atomer. Svovel utnytter denne kjekke muligheten til å henge ut med likesinnede, og svovel er faktisk det atomet som har lettest for å lage lange kjeder, nest etter karbon. Den vanligste formen av svovel, de der gule greiene som de fleste kanskje har sett på skolen en gang, består faktisk av ringer med 8 svovelatomer. Svovel kan også ha andre sammensetninger, men det er ringer det går i. Ringer med mellom 6 og 20 atomer er kjent, og man antar det finnes større ringer. Slike forskjellige molekylære former av samme grunnstoff kalles allotroper.
I bindinger med andre atomer kan svovel også danne kjeder. Man kan f.eks. ha
HS-(S x N)-SH
Der N kan være mellom 0 og 20. Det vil altså si en lang rekke av svovelatomer med en HS-gruppe på hver ende. Det later til å være en greie dette med svovel og 20. Lurer på hvorfor.
Fun fact:
Hår består av lange proteinkjeder, som er krysslinket med svovelkjeder bestående av to svovelatomer. Trikset med permanent er at man putter noe greier oppi håret som bryter disse kjedene. Når man så former håret, f.eks. ved å montere slike krøll-ruller i det, vil man faktisk flytte på proteinkjedene i hårstråene i forhold til hverandre. Så skyller man, og hiver oppi noe som danner nye svovelbroer, og vips har håret fått ny fasong. Ble oppdaget på 30-tallet av forskere på Rockefeller.
Ellers er det ikke så mye mer jeg har å si om dette temaet. Hvorfor skriver jeg om det da, spør du? Det er fordi Kristian ville vite mer om svovel i dag, og jeg lovte å skrive litt om det. Jeg har på følelsen at han egentlig var ute etter noen hvorfor omkring dette med disse ringene, men han får heller spørre om han vi vite mer. I morgen kan jeg dessuten tilføye noe, fordi jeg ikke har Håndboka her hjemme.
-Tor Nordam
Comments