Most recent comments
2021 in Books -- a Miscellany
Are, 2 years, 10 months
Moldejazz 2018
Camilla, 5 years, 3 months
Romjulen 2018
Camilla, 5 years, 10 months
Liveblogg nyttårsaften 2017
Tor, 6 years, 10 months
Selvbygger
Camilla, 3 weeks
Bekjempelse av skadedyr II
Camilla, 9 months, 3 weeks
Kort hår
Tor, 3 years, 10 months
Ravelry
Camilla, 3 years, 5 months
Melody Gardot
Camilla, 5 years, 4 months
Den årlige påske-kommentaren
Tor, 5 years, 7 months
50 book challenge
Camilla, 10 months, 2 weeks
Controls
Register
Archive
+ 2004
+ 2005
+ 2006
+ 2007
+ 2008
+ 2009
+ 2010
+ 2011
+ 2012
+ 2013
+ 2014
+ 2015
+ 2016
+ 2017
+ 2018
+ 2019
+ 2020
+ 2021
+ 2022
+ 2023

Samaritanene

Dere kjenner vel alle til historien om den barmhjertige samaritan. De regnes av religionsvitenskapen som en jødisk sekt, men det er usikkert når bruddet med jødedommen skjedde.

I 722 før vår tidsregning erobret assyrerne Nordriket (Israel var delt i to) og hovedstaden Samaria. Som var vanlig på den tiden, medførte erobringen store omplasseringer av folk. Dette førte til sykretistiske tendenser (vet du ikke hva synkretisme er, har du ikke lest den forrige artikkelen min godt nok), men det står ikke noe sted at disse menneskene er samaritanere, og samaritanene benekter det. Retningen regnes da heller ikke som synkretistisk av religionsvitenskapen.

Deres egen fremstilling sier at det var et skisma mer enn 1000 år før vår tidsregning da Eli, en yppersteprest, forlot helligdommen på Garisim ved Naublus og opprettet av en ny helligdom på Shilo som deretter ble etterfulgt av Jerusalem (legg merke til hvordan de plasserer sin helligdom som den opprinnelige. Det er jødene som er utbryterne, ikke samaritanene).

Samaritanene hevder at de nedstammer fra to av Josefs sønner (jødene hevder å nedstamme fra Josef og hans elleve brødre - alle sønner av Jakob som også fikk navnet Israel). Frem til 1700-tallet fantes det også en yppersteprest-slekt som angivelig nedstammet fra Aron (Moses' bror),

Dagens jøder nedstammer fra to av de tolv stammene. De andre ti omtales som Israels ti tapte stammer og det finnes mange som har forsøkt å bygge videre på dem (mormonerne gjør for eksempel store ting utav det). De forsvant angivelig med Nordriket. Det er mulig at samaritanene faktisk nedstammer fra de ti stammene, og at bruddet med jødedommen har kommet som et resultat av gradvis utvikling, for så å få et markert brudd hos Esra.

Esra, som er kjent fra Esras bok i Bibelen og er den mest sannsynlige redaktøren av de fem mosebøkene (Torahen), var purist og slo hardt ned på prester som var gift med ikke-jøder. Noen av dem som ikke ønsket å forlate konene og barna sine forsvant fra Israel og utvandret sannsynligvis nordover til gamle helligdommer midt i det 5. århundret før vår tidsregning.

Samaritanene godtar som nevnt bare Torahen i den jødiske Bibelen og avviser alle de andre bøkene (altså resten av gammeltestamentet). Naturlig nok aksepterer de heller ikke Talmud (den jødiske muntlige overleveringen som ble nedskrevet under diasporaen), men de har en egen bok som heter Memar Marka (Markas lære). De har dessuten en del historiske bøker. Litteraturen er skrevet på hebraisk, arameisk og arabisk.

Trosbekjennelsen går som følger: Jeg tror på deg, o Herre, og på Moses, sønn av Amram, Din tjener, på den hellige Torah, på fjellet Garisim Bet-El og på straffens og belønningens dag.

Hovedtrekkene i læren oppsummert i fem punkter av en samaritaner-prest:
1. Herren er den ene og eneste Gud, og det er ingen ved siden av ham. (Dette punktet minner kanskje enkelte om Islam, men det er fullstendig i tråd med tradisjonell jødedom også.)

2. Moses er den eneste profet, og det har aldri vært og vil aldri bli noen annen profet ved siden av ham. (Dette bryter jo klart med jødedommen. Om dere åpner Bibelen som dere selvsagt har liggende ved siden av dere, vil dere se at store deler av det gamle testamentet (som i den protestantiske Bibelen er identisk med jødenes Bibel) består av diverse profeter og deres uttalelser. Samaritanene har da også en variant av den jødiske messiasforventningen idet de venter en ny Moses, eventuelt Moses' gjenkomst.)

3. Den eneste hellige bok er Torahen. (Altså bare de første fem bøkene i det gamle testamentet)

4. Det eneste hellige sted i verden er fjellet Garisim, det velsignede fjell, ikke Jerusalem. (Samaritanene hevder at Garisim er verdens høyeste fjell og at det derfor var det eneste stedet som stakk opp over syndefloden. Edens hage lå der, og det er mål for en av de tre valfartsfestene (jødedommen har også tre valfartsfester, men de går til Jerusalem alle sammen). Såvidt jeg forstår det har faktisk Samaritanene en endring i de ti bud som gir ni av de vanlige budene pluss et bud om Garisim som hellig.)

5. Herrens domsdag vil finne sted i samsvar med Skriftens lover, og da vil hvert menneske bli straffet for sine synder. (Dette skyldes visstnok en endring i femte mosebok som tar inne eskatologiske (altså om de siste ting) elementer

Under hellenismen og i tidlig kristen tid hadde samaritanene indre selvstyre under Roma. Keisernes holdning til dem varierte. Hadrian forfulgte dem og Commodus ødela litteraturen deres på 100-tallet (den har aldri blitt erstattet).
Baba Rabba var samaritanenes fremste leder og reformator. Han gjenreiste flere byer og kultsteder. I denne perioden levde også Marka, hvis lære ble sentral for samaritanene.

Gullalderen var på 300- og 400-tallet. De hadde imidlertid til dels voldelige sammenstøt med kristne. Keiser Zeno ødela templet på Garisim i 486 og Justitian utryddet mange av dem. De kom seg aldri helt igjen og derifra gikk det i grunnen nedover.

Under Islam varierte hellet ettersom hvorvidt de ble regnet som jøder eller ikke. De spredte seg over store deler av midtøsten, men begynte å komme tilbake igjen på 1300-tallet.

I 1842 var det 150 samaritanere igjen. De hadde nesten blitt utryddet av muslimer som ikke ville regne dem til bokfolkene. De fikk imidlertid støtte av overrabbinatet i Jerusalem som erklærte at de var jøder fordi de bekjente seg til Torahens sannhet.
I 1849 lot britene dem få besøke Garisim.
I 1948, ved opprettelsen av den Israelske staten ble Naublus, hvor det hellige fjellet ligger, jordansk, men fra 1951 fikk israelske samaritanere besøke Garisim i påsken. Det ligger nå i det palestinske selvstyreområdet.

Samaritanene praktiserer omskjæring og bar mitzva, men når sistnevnte foregår er avhengig av utdannelse og evner: Den foregår når man har lest hele moseloven. På grunn av innavl som følge av at de var så få i perioder og ikke har anledning til å gifte seg med andre enn samaritanere og jøder, er det mange av dem som ikke kan lese i det hele tatt. Det er selvsagt problematisk. Ting blir bedre etter at grensene ble åpnet og mange kunne gifte seg med andre jøder.



Comments

Tor,  03.06.05 20:19

Spennende. Jeg liker lange artikler om ting jeg ikke leser så mye om til daglig. Men jeg lurer litt på dette med at de mener dette fjellet er verdens høyeste. Er ikke det litt merkelig? Også lurer jeg på hvor mange det er av dem nå.

Dessuten at det gøy med gründeren Baba Raba, som åpnet flere kultsteder.

Camilla,  03.06.05 23:58

Det som er litt interessant er at det ifølge Dagfinn Rian (som jeg tror har vært der) er det et høyere fjell like i nærheten. Men Garisim er altså likevel verdens høyeste.
Jeg tror det er 600 og noen for tiden.

Han het forresten Baba Rabba. Som i Rabbi. Som i lærer.
Are,  05.06.05 04:09

Fascinerende. Hvor mange slike små religioner lærer dere om? Kjører dere noen få som inngående "case studies"? Hva er egentlig målsetningen for graden, mht hva dere skal kunne?

Camilla,  05.06.05 11:09

Det var faktisk bare midtøsten som hadde en egen bolk som het "minoriteter", og da lærte vi om jezidene, falashene (etiopiske jøder), kareerne (jødisk sekt), druserne (religion med utspring i ismailiya-islam), jezidene, samaritanene og orientalske og unerte kirker. Vi var halvveis innom manikeisme og zoroastrisme, men siden de er utdødde, var det ikke mye.
Vi var innom orientalske og unerte kirker i kristendomsforelesningene også, naturligvis. Jeg antar at grunnen til at vi ikke hadde noen spesifikk bolk av denne typen i sørasiatiske religioner er at hinduisme og buddhisme stort sett ER små rare variasjoner.

Are,  05.06.05 12:00

Du skrev ikke noe om hva målsetningen for studiet er, sånn overordnet sett ;)

Camilla,  05.06.05 14:43

Det har litt å gjøre med at jeg ikke har det helt klart for meg.
Lære ting om religion er vel egentlig dekkende.

Matteus,  22.01.09 11:11

Har hatt min første forelesningstime i modtøstens religioner, om akkurat det her. Bra artikkel, Camilla, skal bruke den istedetfor å lese læreboka.

Camilla,  22.01.09 11:16

Whoo! Tar du religionsvitenskap?
Hvis Dagfinn Rian foreleser på noe tidspunkt må du passe på å nyte det.

Matteus,  22.01.09 12:07

Det er litt skummelt og uvant å være dragvoller, men det er Dagfinn Rian som foreleser, og jeg tar meg selv i å trives.

Camilla,  22.01.09 12:17

Han er en av de aller beste foreleserne jeg har hatt gjennom alle mine år på universitetet. Han vet alt, er vittig og vet akkurat hva som er interessant.

Matteus,  22.01.09 12:20

Han snakket litt fort, men en man som aldri ler av sine egne vitser må man sette høyt.

Anders K.,  22.01.09 16:55

"Hva er egentlig målsetningen for graden?"

Are, hun går på universitetet.

Matteus,  23.01.09 15:26

Kan jeg låne noen av religionsbøkene dine, Camilla? Tor sier han har tatt dem med til Trondheim. Jeg kan betale med Commander Keen, ferdig for å spilles på mac.

Camilla,  23.01.09 21:20

Det kan du nok, hvis Tor har dem med. Men jeg må advare mot til tider hysterisk understrekning, avhengig av hvilke bøker det er du er ute etter.

Kjellove,  24.01.09 10:39

Makan, tenk å behandle bøker sånn. Kan de brukes til bokbål når du er ferdig?

Camilla,  24.01.09 12:34

Jeg har ingen problemer med å streke i skolebøker. Jeg har problemer med å brenne skolebøker, for de er ikke dårlige. Jeg selger ikke engang de gamle skolebøkene mine. Battlefield Earth kan du få brenne når du vil.

Tor,  24.01.09 13:04

Skal vi ikke brenne Artemis Fowl-bøkene også? Og deretter forfatteren, as the saying goes.
Camilla,  28.07.10 16:27

1. Lånte du noengang bøkene Matteus? Og har jeg fått dem tilbake?
2. Hva skjedde med Commander Keen-spillet? Det så jeg aldri snurten av.
3. Har Eoin Colfer-boken blitt brent ennå?
Camilla,  04.08.10 11:33

Jeg la merke til at noen hadde kommet til denne artikkelen ved å google ovennevnte foreleser, så jeg gjentok operasjonen for å se om den kom høyt opp. Jeg fant aldri denne artikkelen, men jeg kom over denne linken som later til å bringe en til en Dagfinn Rian-fanpage ... på thai?

.

Anders K.,  04.08.10 22:12

Var det ikke noe med at samaritanene ble oppfattet som ganske egennyttige, slik at et barmhjertig eksemplar var utrolig sjokkerende? Og i ettertid har de blitt stående som et spesielt barmhjertig folkeslag på grunn av han ene?
Camilla,  04.08.10 23:04

Jeg tror det var mer det at de var ansett som mindreverdige. De var ikke EKTE jøder, men utbrytere, synkretister og andre fæle greier. Men jeg husker ikke helt.

Her

Tor,  04.08.10 23:12