Etter lett gruppepress på jobb har jeg bukket under og registrert meg på det jeg antar er ytterligere et av disse sosiale mediene som får så mye oppmerksomhet for tiden. Det totale antallet sosiale medier jeg deltar på (i?) kan dermed være så høyt som fem, kanskje seks, eller kanskje bare ett. Uansett, det nyeste skuddet på min sosiale stamme er
Untappd. Det høres ut som om det kunne hatt noe med Magic: The Gathering å gjøre, men det dreier seg om øl.
Det er rett og slett så enkelt som at man kan registrere at man drikker en øl, og så kan vennene dine se dette, og gi en «Toast» hvis de føler for det. Høres litt fjasete ut, spør du meg, så jeg holdt igjen en stund, men så innså jeg to ting: For det første er dette en ypperlig måte å føre en oversikt over ulike øl jeg har smakt, og siden man kan gi karakter og kommentar kan jeg dermed lettere oppsøke øl jeg liker og styre unna øl jeg ikke liker, og, for det andre, det hele er naturligvis en konkurranse om hvem som drikker mest sært øl. Det høres kanskje ikke helt sunt ut når man sier det på den måten, og det er nok best å ikke la konkurranseinstinktet ta helt overhånd, skjønt man kan jo dele en flaske med venner og på den måten komme igjennom ganske mange øl uten at mengden trenger å bli så stor.
En utfordring har vist seg å være å skrive sånn noenlunde meningsfylte kommentarer, samt å utvikle et konsistent system for karaktersetting. Jeg har så langt operert med en skala som går fra Dahls til Tokyo, og forsøkt å klemme denne inn i poengsystemet til Untappd som går fra 0.5 til 5.0 poeng i 0.5 poengs intervaller. Det er kanskje litt urettferdig, siden det betyr at en skikkelig god pils neppe kan få noe bedre enn 3, men jeg går for personlig preferanse heller enn hvor bra et gitt øl er innen sin kategori. Kommentarene er det verre med. Jeg går som regel for mørkt øl, jo svartere jo bedre, og ettersom jeg egentlig har blitt litt bortskjemt med en del beksvart og godt brygg de siste årene, sitter jeg igjen med følelsen av det det meste av mer ordinært mørkt øl ikke smaker like mørkt som det ser ut. Og om førsteinntrykket er mørkt (jeg bruker her «mørkt» som et positivt ladet adjektiv for å beskrive både utseende og smak), er det ikke mange øl som har tyngde og fylde som står til forventningene. Kommentarene blir derfor fort en variant av «Mørkt, men tynt».
Uansett, jeg antar det er en nyttig øvelse å lære seg å sette ord på smaker, og jeg regner med jeg i fremtiden vil være fornøyd med å kunne slå opp hva jeg tidligere har ment om et øl, både for å vurdere hva man bør kjøpe, og for å se om meningene mine holder seg konsistente.
Comments