Jeg leste en gang en fysikkoppgave som gikk omtrent slik:
Du sitter i en bil, og du har en heliumballong som er festet i en tråd slik at den svever omtrent midt i bilen. Du gir gass og akselererer. Hva skjer med ballongen?
Svaret er at det skjer det samme med ballongen som det som skjer med en luftboble i en flaske med vann når du beveger på flasken, nemlig at den beveger seg i akselerasjonens retning. Det ser litt antintuitivt ut, fordi vi er vant til at ting har treghet, men poenget er naturligvis at vannet har større treghet enn luftboblen, og dermed er det vannet som blir hengende igjen mens luftboblen beveger seg fremover. Hvis flasken er nesten full er det imidlertid luftboblen som ser ut som en ting, ikke vannet.
Det samme skjer med ballongen, bortsett fra at her er det luften i bilen som hør større treghet enn ballongen med helium. Det høres kanskje urimelig ut, men det må åpenbart være slik. Ballongen er lettere enn luft, hvis ikke ville den ikke sveve, og gravitasjonell masse og treg masse er det samme.
Jeg tenkte selvfølgelig, da jeg leste oppgaven, at dette burde prøves, men det har aldri passet slik, og jeg har dessuten tenkt at det neppe ville være en veldig dramatisk effekt. I dag fikk jeg imidlertid effekten demonstrert, og den viste seg egentlig å være ganske iøyenfallende. Jeg sitter i skrivende stund på toget fra Oslo til Trondheim, og foran meg frem til Oppdal satt det en liten gutt som hadde med seg en ballong. Jeg tenkte ikke så mye over det til å begynne med, men oppover Gudbrandsdalen et sted begynte jeg å tenke over at det var noe merkelig med den ballongen, og plutselig innså jeg at den lente seg innover i svingene. Det var lett synlig, og det selv om dette er et krengetog som selv lener seg innover i svingene og dermed får effekten til å se mindre ut enn den er. Jeg føler nå et fornyet og sterkt behov for å ta med en ballong på biltur, og ikke minst for å sette meg ned og regne på dette.
Comments