Most recent comments
2021 in Books -- a Miscellany
Are, 2 years, 12 months
Moldejazz 2018
Camilla, 5 years, 5 months
Romjulen 2018
Camilla, 6 years
Liveblogg nyttårsaften 2017
Tor, 7 years
Selvbygger
Camilla, 2 months, 1 week
Bekjempelse av skadedyr II
Camilla, 11 months, 2 weeks
Kort hår
Tor, 4 years
Ravelry
Camilla, 3 years, 7 months
Melody Gardot
Camilla, 5 years, 5 months
Den årlige påske-kommentaren
Tor, 5 years, 8 months
50 book challenge
Camilla, 3 days, 19 hours
Controls
Register
Archive
+ 2004
+ 2005
+ 2006
+ 2007
+ 2008
+ 2009
+ 2010
+ 2011
+ 2012
+ 2013
+ 2014
+ 2015
+ 2016
+ 2017
+ 2018
+ 2019
+ 2020
+ 2021
+ 2022
+ 2023
+ 2024
+ 2025

Sniktabloidifisering

8. mars var likestillingsminister Inga Marte Thorkildsen intervjuet i Aftenposten, og ble blant annet sitert på følgende:
- Man kan gjerne si at det er like verdifullt å gå hjemme med barna som det er å være i arbeid – men det er ikke. Det er bare å se på alle ordningene som er tilknyttet arbeid, og se på makten og statusen som følger med det å stå i arbeid. Samfunn som har lagt vekt på at kvinner skal være hjemme er systematisk mindre likestilt enn andre, og der har kvinnene mye dårligere valgfrihet. Lik det eller ikke: Valgfrihet er knyttet til økonomi, sier Thorkildsen.

Dette virker for meg som et helt ukontroversielt utsagn der poenget er at samfunnet er innordnet slik at det straffer seg økonomisk å jobbe deltid. Langt flere kvinner enn menn jobber deltid mens de har små barn, og dette er en dårlig idé fra et likestillingsperspektiv. Virker rimelig.

Likevel har Aftenposten greid å grave opp en hel haug med folk som er sjokkerte over dette utsagnet. For eksempel, fra Hanne Kristin Rohde:
- Jeg synes det er et sjokkerende tunnelsyn fra barne- og likestillingsministeren at hun ber kvinner tenke seg om før de velger deltid. En slik uttalelse er svært gammelfeministisk. Thorkildsen kan ikke be kvinner ikke være hjemme fordi man får dårligere pensjon når man blir gammel – da må man heller ta tak i at det er dårligere ordninger for dem som velger å være hjemme, sier Rohde.

[...]

- I bestefall er det uheldig formulert. Man kan legge godviljen til å tenke at hun mener det ikke er like verdifullt økonomisk, men jeg synes det blir feil å bruke ordet «verdifullt», sier Rohde.

Enten har Rohde blitt oppringt av en journalist som har feilrepresentert saken på jakt etter en sjokkert reaksjon, eller så er hun tett i pappen. Jeg vil si man må legge ganske mye vondvilje til for å forstå dette på noen annen måte enn at hun snakker om økonomi.

Også Knut Arild Hareide slenger seg på:
- Jeg vil gjerne gi en offentlig beklagelse på vegne av oss politikere: Inga Marte Thorkildsen står for en stigmatisering og en verdiformidling som barneminister som er helt utrolig. Jeg vil gjerne si til Thorkildsen: Det er ikke alt som har verdi som kan måles i kroner og øre, sa Knut Arild Hareide under talen til Krfs landsstyremøte fredag formiddag.

Han har åpenbart rett i at ikke alt kan måles i penger, og det er sikkert givende å være hjemmeværende når man har små barn, men hvorfor hopper han derfra til å kritisere Thorkildsen for å påpeke at systemet for øyeblikket favoriserer at folk er i jobb? Han er jo politiker, hvis han synes det er så utrolig viktig at folk blir hjemme med barna kan han vel foreslå ordninger som gjør det lettere økonomisk. Nå er det naturligvis nettopp det KrF ønsker å gjøre, med kontantstøtten, og til KrFs forsvar skal det sies at de faktisk har i partiprogrammet sitt at menn bør stimuleres til å benytte kontantstøtten, men kontantstøtten er bare foreslått økt til 5000 kroner i måneden, og de foreslår så vidt jeg kan se ikke å gi ekstra pensjonsopptjening til de som velger å bli hjemme med barna.

Jeg må si jeg lurer virkelig på hva som får tilsynelatende oppegående mennesker til å late som om de er sjokkerte over helt rimelige utsagn, eventuelt bli sjokkerte over helt rimelige utsagn, og på denne måten bidra til tabloidiseringen av det offentlige ordskiftet. Dagens moral er at hvis en journalist ringer deg og sier «Inga Marte hater hjemmeværende mødre, har du en kommentar til det?» så bør du takke høflig nei.
Camilla, Are, Karoline, Hanna Maja likes this

Comments

Are,  11.03.13 23:14

Massemedier og politikere som faller for fristelsen til å skåre billige liksompoeng. Fy fader. Jeg har for lengst abstrahert bort alt av norsk politikk ut over det grunnleggende verdivalget mellom offentlige fellesløsninger og individuell frihet. Skjer det noe fornuftig står det forhåpentligvis i Morgenbladet. Heia venstresida.
Camilla, Hanna Maja likes this
Tor,  12.03.13 07:13

Så du leser ikke norske nyheter? Jeg har vurdert dette, men det er litt kjedelig om det bryter ut krig på mandag, og jeg ikke får det med meg før jeg åpner Morgenbladet på fredag ettermiddag.
Camilla,  12.03.13 07:44

Jeg ser for meg at The Guardian eller BBC ville nevnt det hvis det brøt ut krig i Norge.

Are,  12.03.13 09:37

Tja, jeg ser sjelden eller aldri Dagsnytt og skummer NRK.no innimellom. Og får med meg krusningene i twitter-vannet når et eller annet eksepsjonelt dustete har skjedd, som VG sin forside i går om barnehager, eller denne saken du trakk frem her. Hver gang jeg hører litt sammenhengende på radio eller følger litt aktivt med i nyhetsbildet blir jeg deprimert over nivået på den politiske debatten og nivået på mediene generelt.

Skjer sjelden eller aldri at noen sier noe genuint interessant eller inspirerende, alt handler om å slenge dritt, skåre poeng og få flest mulig klikk på idiotiske overskrifter.

Og så kan man jo være uheldig og slumpe til å lese en kommentar eller tre på bånnen av en artikkel, og da blir behovet for å melde seg ut av menneskeheten rimelig akutt. Pffffffffffffffffffffffffffffffffft.
Camilla, Tor, Karoline likes this
Tor,  12.03.13 21:55

Skulle ønske vi hadde debatter som i gamle dager, med menn i dress som satt i timesvis og snakket om ting mens de røkte pipe. De trenger ikke strengt tatt å røyke pipe, og det trenger ikke bare være menn, men debatter på flere timer burde vi ha.
Camilla,  13.03.13 07:33

Som denne.
Matteus,  15.03.13 10:28

Det hjelper ikke at nettjournalister ikke selv velger overskrifter til sakene sine. Det gjøres av en eller annen redaktør. Det er derfor alt fra intetsigende liksom-journalistikk til nøkterne og godt beskrivende artikler ender opp med sexpuppeskattebakteriefellenarkoskandaledildosjokktitler.
Are, Tor likes this

Kniving i Kautokeino

Kinkig i Helsinki

Partering i Portland

Vassent i Vågå

Lumskt i Luxembourg

Overgrep i Oslo

Nødskrik fra Nordmarka

Ruskete i Roskilde

Kos i Quebec

Spioner i Sylane

– og de er skrevet av forskjellige journalister.
Camilla, Are, Tor likes this
Tor,  19.03.13 07:39

Det der er jo helt fantastisk. Men er det ikke ofte slik at journalistene skriver artikkelen, mens en redaktør velger overskrift? Jeg mener i allefall det er ting som tyder på at det i det minste har foregått noe koordinering her. Eller kanskje man bare lærerer å bruke slike overskrifter på kveldskurs i bokanmeldelse.