En gjeng med nerder (antar jeg) tenkte i 2009 at det stod dårlig til med datakunnskapene til britiske barn. De følte at hvis det bare eksisterte billig maskinvare som skoler kunne kjøpe inn og la barn leke med uten å bekymre seg så mye, ville alt bli mye bedre. Jeg sakser:
we think that the lack of programmable hardware for children – the sort of hardware we used to have in the 1980s – is undermining the supply of eighteen year olds who know how to program, so that’s a problem for universities, and then it’s undermining the supply of 21 year olds who know how to program, and that’s causing problems for industry
www.linuxuser.co.uk/features/raspberry-pi-interview-eban-upton-reveals-all/
Og så, tre år senere kan man kjøpe resultatet,
Raspberry Pi for rundt 300 kroner.
Raspberry Pi
Dette er altså en komplett linux-boks, bortsett fra at den mangler harddisk så du må sette i et SD-kort. Det finnes to offisielle distroer, Debian og Arch (jeg gikk selvfølgelig for Arch, selv om
Debian har de kuleste t-skjortene), og det skal angivelig være veldig enkelt å sette den opp. Jeg fikk dessverre ikke strømforsyningen jeg bestilte sammen med den, så jeg har ikke fått testet ennå.
Forøvrig, bare en liten digresjon. Det er naturligvis ganske kult at man kan lage en komplett datamaskin som får plass i en kortstokk-eske. Det er imidlertid ikke like imponerende som det ville vært for noen år siden. En hissig mobiltelefon er jo ikke noe større, og er i mange tilfeller langt kraftigere. Raspberry Pi greier for eksempel 60 Mflops i linpack, mens iPhone 5 greier 700. Det som er mest imponerende er derfor, etter min mening, at de selger denne dingsen for $35.
Så, hva bruker man egentlig denne dingsen til? Svaret er naturligvis «Hvasomhelst». Den har HDMI-utgang, og kraftig nok grafikkort til å vise full HD, den har nettverkskontakt og to USB-porter, og lydkort, naturligvis, så man kan fint koble den til en TV eller et stereoanlegg og styre den via nettverket. Det som virkelig er kult er imidlertid at den har en haug med GPIO-kontakter (General Purpose Input/Output) som man kan gjøre akkurat hva man måtte ønske med, og som lett kan styres fra for eksempel python. Det betyr at hvis du har din egen loddebolt og vet hva du driver med kan du koble til nesten hva det skal være av sensorer, servoer og andre ting som går på strøm. Og det var vel nettopp det som var tanken til de som startet dette prosjektet.
Comments