Most recent comments
2021 in Books -- a Miscellany
Are, 2 years, 12 months
Moldejazz 2018
Camilla, 5 years, 5 months
Romjulen 2018
Camilla, 6 years
Liveblogg nyttårsaften 2017
Tor, 7 years
Selvbygger
Camilla, 2 months, 1 week
Bekjempelse av skadedyr II
Camilla, 11 months, 2 weeks
Kort hår
Tor, 4 years
Ravelry
Camilla, 3 years, 7 months
Melody Gardot
Camilla, 5 years, 5 months
Den årlige påske-kommentaren
Tor, 5 years, 8 months
50 book challenge
Camilla, 3 days, 19 hours
Controls
Register
Archive
+ 2004
+ 2005
+ 2006
+ 2007
+ 2008
+ 2009
+ 2010
+ 2011
+ 2012
+ 2013
+ 2014
+ 2015
+ 2016
+ 2017
+ 2018
+ 2019
+ 2020
+ 2021
+ 2022
+ 2023
+ 2024
+ 2025

Marsmat: Lammebog med appelsin og ingefær


Det er snart påske (i morgen er Palmesøndag), og det er jo et eller annet med påske og appelsin, og et eller annet annet med påske og lam. Norsk påskefeiring møter eldgamle jødiske skikker (som dere kan lese mer om i artikkelen jeg skrev om påsken og judasevangeliet for noen år siden).

Da jeg så, etter å ha bladd litt rundt på leting etter denne månedens rett, kom over Andreas Viestads Lammebog med appelsin og ingefær var det ikke tvil i min sjel. Det er ikke helt sant. Det var én tvil, eller i alle fall en usikkerhet: Hva er egentlig lammebog?

Jeg satte Tor på saken, og det viser seg at bog er frambenet til firbente dyr. Om jeg har forstått det rett snakker vi altså om en slags motsats til låret. Jeg var veldig overrasket over dette, for det hadde aldri falt meg inn å tenke på for- og bak-bena som forskjellige ting (rent kulinarisk, mener jeg; jeg forstår at de har litt forskjellige bruksområder anatomisk sett), og oppskriften spesifiserer "bog". Men det er ingen tvil om at Viestad helt sikkert vet bedre enn meg, så jeg sendte Tor ut for å få tak i et lams framben (det er viktig å gi sin mann muligheten til å bevise sin mandighet innimellom).




Viestad sa at for å gjøre dette frembenet velsmakende og deilig trengte vi bare

salt og pepper
olje
3-4 ss appelsinmarmelade
1 ss soyasaus
1 ss finhakket ingefær
2 ts korianderfrø, knust
(og kanskje litt garam masala).

Vi valgte å servere det med poteter (mer om det senere) og fløtegratinert blomkål
og brokkoli (for så lenge det er snø på bakken er fløte obligatorisk).



I tråd med Viestads instruksjoner saltet og pepret vi godt, og Tor gned inn krydderet mens jeg sto og ropte at han måtte bruke mer vold.


Vi lot så kjøttet ligge og kose seg i denne blandingen i 2 timer.
Deretter gned Tor det inn med olje før vi satte det i en forvarmet ovn på 200 grader i 40 minutter. På en rist.

Merk: Det kan være en god idé å ha litt vann i flatpannen under risten. Vi lærte det etter at kjøkkenet (og dermed leiligheten) brått ble veldig røykfylt. Røkt kjøtt er ikke på langt nær så godt som stekt kjøtt, så derfor risikerte vi litt vanndamp.



Mens kjøttet sto i ovnen gikk vi igang med å lage appelsinblandingen: finhakket ingefær og appelsinmarmelade høres egentlig ut som et nytt og spennende syltetøy.


Viestad sier imidlertid at blandingen "skal ha en frisk, krydret appelsinsmak som er akkurat salt nok til at du ikke tror den er ment for toast". Det er sikkert derfor han vil ha oss til å tilsette soyasaus og knuste korianderfrø.





En liten digresjon:
Det er kanskje verd å påpeke at korianderfrø sjelden er tilgjengelig på vanlige butikker. Jeg aner ikke hvorfor. Koriander er jo i ferd med å bli et rimelig normalt krydder, og man kan nesten alltid finne fersk koriander (i alle fall på bedre butikker). Men av en eller annen grunn ikke korianderfrø. Tor vet imidlertid bedre enn å komme hjem med uforrettet sak, og fant korianderfrø på Asia-butikken i Olav Tryggvasonsgate.











Etter å ha smakt på blandingen og konstatert at den ikke lenger var frokostmateriale, men at den helt sikkert kunne gjøre en utmerket jobb som lammebogkrydder, tok vi ut det nå meget lovende lammefrembenet fra ovnen.

Det sto i oppskriften at vi måtte avkjøle det litt før vi gikk igang med å gni det inn med appelsinblandingen, så vi tok en kopp kaffe og tok et bilde av lammebogen.



På dette tidspunktet hadde det samlet seg en del sky i langpannen under risten. Vi tok av litt av dette (for det er veldig godt med kraft i fløtegratinerte grønnsaker), men lot ca halvparten ligge igjen til potetene.














Vi gned så appelsinblandingen entusiastisk og energetisk inn i lammebogen og strødde så resten over helt til slutt.

Kjøttet la vi så på toppen av potenene (for ingen poteter er så gode som dem som er stekt i ovn under kjøtt og har fått sjansen til å suge til seg kraft underveis), og kjørte det i ovnen (denne gangen på 125 gader) i 1 og en halv time.

I mellomtiden ryddet og vasket vi litt, og fikk Silje til å kjøpe med seg litt brokkoli og blomkål, som vi så druknet i fløte og litt kraft.

Denne satte vi så i ovnen idet vi tok ut kjøttet.

Lammebogen skal nemlig hvile i 20-30 minutter før den servers.

I mellomtiden kan man for eksempel ta et glass vin og snakke med hyggelige folk.

Slik ser det ut til slutt:


Matteus, Tor, Jørgen likes this

Comments

Jørgen,  31.03.12 23:11

Hoho. Eg trudde fyrst at det var tale om mat ein et anten på eller på veg til planeten Mars.

Vel

Camilla,  31.03.12 23:44

planeten og måneden er jo oppkalt etter samme fyr. Men jeg er ikke helt sikker på om man kan argumentere for at lammebog med appelsin og ingefær er spesielt krigersk.
Tor,  01.04.12 23:19

Jeg hadde lammelår til middag i dag, og mitt subjektive inntrykk er at forskjellen på lammelår og lammebog, som ble diskutert under middagen i går, primært er størrelsen. Det er mulig lår er en anelse mer smakfullt og saftig, men de to rettene var ikke tilberedt på samme måte, så det kan like godt ha vært noe med stekingen som var forskjellig.