Det er ganske spennende å jobbe i et felt som numerisk fysikk, der alt man driver med automatisk får en ganske betydelig drahjelp fra Moores lov. For de som ikke kjenner den, sier Moores lov at kompleksiteten til integrerte kretser dobles hver 18. måned, som omtrent er det samme som at regnekraften man får for en konstant mengde penger dobles hver 18. måned. Et veldig håndfast eksempel på dette er at når jeg begynte som stipendiat i desember 2008 fikk jeg en ny datamaskin, som den gangen var den kraftigste maskinen i linux-klyngen til instituttet, men de stipendiatene i korridoren vår som begynte 18 måneder senere fikk maskiner som er omtrent dobbelt så kraftige.
Jeg leste en gang en artikkel av en fremtidsforsker som hevdet at med en gang et vitenskapelig felt blir dominert av informasjonsteknologi, begynner utviklingen å følge Moores lov, og han ga medisin som et eksempel på et felt som er i ferd med å bli dominert av informasjonsteknologi. Jeg skjønte ikke helt hva som var poenget før tidligere i dag, da jeg gikk på et foredrag av en fyr som jobber med å designe medisiner. Han fortalte at de har en database med omtrent 80 millioner ligander, som vi for enkelhets skyld kan kalle virkestoffer, og at de bruker modeller fra fysikken til å simulere hvordan disse virkestoffene påvirker ulike proteiner. Veldig mange sykdommer skyldes at proteiner gjør noe de ikke skal, eventuelt ikke gjør noe de skal, så utvikling av medisiner handler derfor ofte om å finne et stoff som kan påvirke et bestemt protein på en eller annen måte, helst uten å påvirke andre proteiner.
Jeg husker ikke tallene, men han sa i alle fall at i dag tar det rundt en dag å simulere vekselvirkningene mellom alle disse stoffene med et beskjedent antall proteiner, og dette er veldig mye brukt i medisinsk forskning. Han anslo videre at om 8-10 år vil man være i stand til å simulere hvordan alle disse stoffene vekselvirker med alle proteinklassene i menneskekroppen i løpet av en dag, takket være Moores lov. Disse teknikkene eiliminerer ikke behovet for klinisk testing av medisiner, men det gjør at man kan være mye sikrere på resultatet før man setter i gang en klinisk test, og det vil føre til at medisiner kan utvikles raskere og billigere.
En annen konsekvens av Moores lov er at hvis du skal gjøre en stor utregning kan det faktisk lønne seg å drikke kaffe i noen måneder før du setter igang. Dette har vært analysert i artikkelen
The Effects of Moore's Law and Slacking on Large Computations, der de essensielt påpeker at hvis du skal gjøre en beregning som tar mer enn 36 måneder vil det lønne seg å vente 18 måneder før du setter i gang, siden datamaskinene da har blitt dobbelt så kraftige, og beregningen din dermed vil ta halvparten så lang tid. Artikkelen regner faktisk ut den optimale tiden du bør tilbringe på stranden for å få gjort mest mulig i løpet av en bestemt tid.
Det er spennende tider vi lever i, rett og slett, og det er ganske kult å dra på konferanser der man kan høre folk fortelle hva de bruker verdens raskeste datamaskiner til.
-Tor Nordam
Comments