Ferdig arbeid
Streng tatt har jeg skrevet
matspalte om å lage is før, men den gangen hadde jeg med flytende nitrogen i oppskriften. Det er imidlertid ikke alltid så enkelt å få tak i (og det blir sikkert ikke enklere av saker som
denne), og ikke er det nødvendig med flytende nitrogen heller. I dag skal vi derfor benytte oss av et annet triks fra fysikkens verden (hva er det som ikke er fra fysikkens verden, egentlig?), nemlig snø og salt.
Det kan kanskje virke litt bakvendt å lage is når det såpass kaldt ute som det er nå, men det er i alle fall mye enklere å få tak i snø når det er kaldt ute. Dessuten spiller det jo ingen rolle hvor kaldt det er ute, når man kan kose seg med iskrem inne etter en bedre middag.
Du trenger:
- En stor bakebolle
- En liten bakebolle i metall
- Egg
- Fløte
- Sukker
- Vaniljestang
Bland eggeplommer, fløte og sukker i en kasserolle. Jeg brukte 3 eggeplommer på en boks fløte, og en liberal dasj med sukker. Sukker er natruligvis en smakssak, men jo mer sukker, jo lettere er det å få isen til å fryse fint. Del vanlijestangen i to på langs, skrap ut frøene og sleng begge deler oppi. Blandingen skal så varmes forsiktig til omtrent 70 grader mens man rører stort sett hele tiden, i alle fall på slutten. Du kan enten bruke et steketermometer, eller du kan varme veldig sakte og prøve å kjenne når blandingen begynner å tykne litt. Det er viktig å ikke varme for mye, for da har du plutselig laget eggerøre, og det er ikke det vi vil. Hvis du vil være enda mer forsiktig kan du varme i en metallbolle i vannbad. Jeg har pleid å gjøre det tidligere, men denne gangen gadd jeg ikke, og det gikk helt fint. Når blandingen er ferdig oppvarmet setter du den på benken til den er sånn omtrent romtemperatur.
Ved å røre hele tiden får man luftig iskrem
Ta den store bakebollen og gå ut og fyll den nesten helt opp med snø. Det er best om snøen er nokså finkornet, men hvis den er veldig puddrete må du pakke den litt sammen så du får med nok. Når du kommer inn igjen blander du snøen med ca 1/3 så mye salt, og rører grundig. Så setter du den lille metallbollen oppi snøen, heller i iskremblandingen, og begynner å røre.
Isen begynner å tykne
Hvis du har riktig blandingsforhold av snø og salt, og du har brukt finkornet snø og finkornet salt og alt er riktig, kan temperaturen komme ned under -20 grader, så isen skal begynne å fryse ganske kjapt. Hvis du pisker hele tiden vil du få en luftig masse som blir tykkere og tykkere etterhvert som den blir kaldere, og etterhvert blir det vanskelig å røre. Da pleier jeg å gå over fra visp til slikkepott, og etterhvert flytter jeg blandingen over i en egnet boks, og setter den i fryseren. Selve fryseprosessen trenger ikke ta mer enn kanskje 15 minutter hvis du ikke lager veldig mye is, så dette er mye mer effektivt ennå bruke fryseren, og nesten like bra som flytende nitrogen, om enn ikke like kult.
Det går naturligvis an å smaksette med andre ting enn vanilje, eventuelt andre ting i tillegg til vanilje. Selv har jeg planlagt å utføre eksperimenter med sjokolade og espresso i nær fremtid, og ulike varianter av frosne bær funker nok også bra. Jeg kan imidlertid tipse om at en whisky med kraftig røyksmak, som var det jeg hadde for hånden sist, ikke funker så bra som man kanskje kunne tro.
-Tor Nordam
Comments