Most recent comments
2021 in Books -- a Miscellany
Are, 2 years, 12 months
Moldejazz 2018
Camilla, 5 years, 5 months
Romjulen 2018
Camilla, 6 years
Liveblogg nyttårsaften 2017
Tor, 7 years
Selvbygger
Camilla, 2 months, 1 week
Bekjempelse av skadedyr II
Camilla, 11 months, 2 weeks
Kort hår
Tor, 4 years
Ravelry
Camilla, 3 years, 7 months
Melody Gardot
Camilla, 5 years, 5 months
Den årlige påske-kommentaren
Tor, 5 years, 8 months
50 book challenge
Camilla, 3 days, 19 hours
Controls
Register
Archive
+ 2004
+ 2005
+ 2006
+ 2007
+ 2008
+ 2009
+ 2010
+ 2011
+ 2012
+ 2013
+ 2014
+ 2015
+ 2016
+ 2017
+ 2018
+ 2019
+ 2020
+ 2021
+ 2022
+ 2023
+ 2024
+ 2025

Matspalte: Iskrem


Ferdig arbeid
Streng tatt har jeg skrevet matspalte om å lage is før, men den gangen hadde jeg med flytende nitrogen i oppskriften. Det er imidlertid ikke alltid så enkelt å få tak i (og det blir sikkert ikke enklere av saker som denne), og ikke er det nødvendig med flytende nitrogen heller. I dag skal vi derfor benytte oss av et annet triks fra fysikkens verden (hva er det som ikke er fra fysikkens verden, egentlig?), nemlig snø og salt.

Det kan kanskje virke litt bakvendt å lage is når det såpass kaldt ute som det er nå, men det er i alle fall mye enklere å få tak i snø når det er kaldt ute. Dessuten spiller det jo ingen rolle hvor kaldt det er ute, når man kan kose seg med iskrem inne etter en bedre middag.

Du trenger:

  • En stor bakebolle

  • En liten bakebolle i metall

  • Egg

  • Fløte

  • Sukker

  • Vaniljestang


Bland eggeplommer, fløte og sukker i en kasserolle. Jeg brukte 3 eggeplommer på en boks fløte, og en liberal dasj med sukker. Sukker er natruligvis en smakssak, men jo mer sukker, jo lettere er det å få isen til å fryse fint. Del vanlijestangen i to på langs, skrap ut frøene og sleng begge deler oppi. Blandingen skal så varmes forsiktig til omtrent 70 grader mens man rører stort sett hele tiden, i alle fall på slutten. Du kan enten bruke et steketermometer, eller du kan varme veldig sakte og prøve å kjenne når blandingen begynner å tykne litt. Det er viktig å ikke varme for mye, for da har du plutselig laget eggerøre, og det er ikke det vi vil. Hvis du vil være enda mer forsiktig kan du varme i en metallbolle i vannbad. Jeg har pleid å gjøre det tidligere, men denne gangen gadd jeg ikke, og det gikk helt fint. Når blandingen er ferdig oppvarmet setter du den på benken til den er sånn omtrent romtemperatur.


Ved å røre hele tiden får man luftig iskrem


Ta den store bakebollen og gå ut og fyll den nesten helt opp med snø. Det er best om snøen er nokså finkornet, men hvis den er veldig puddrete må du pakke den litt sammen så du får med nok. Når du kommer inn igjen blander du snøen med ca 1/3 så mye salt, og rører grundig. Så setter du den lille metallbollen oppi snøen, heller i iskremblandingen, og begynner å røre.


Isen begynner å tykne
Hvis du har riktig blandingsforhold av snø og salt, og du har brukt finkornet snø og finkornet salt og alt er riktig, kan temperaturen komme ned under -20 grader, så isen skal begynne å fryse ganske kjapt. Hvis du pisker hele tiden vil du få en luftig masse som blir tykkere og tykkere etterhvert som den blir kaldere, og etterhvert blir det vanskelig å røre. Da pleier jeg å gå over fra visp til slikkepott, og etterhvert flytter jeg blandingen over i en egnet boks, og setter den i fryseren. Selve fryseprosessen trenger ikke ta mer enn kanskje 15 minutter hvis du ikke lager veldig mye is, så dette er mye mer effektivt ennå bruke fryseren, og nesten like bra som flytende nitrogen, om enn ikke like kult.

Det går naturligvis an å smaksette med andre ting enn vanilje, eventuelt andre ting i tillegg til vanilje. Selv har jeg planlagt å utføre eksperimenter med sjokolade og espresso i nær fremtid, og ulike varianter av frosne bær funker nok også bra. Jeg kan imidlertid tipse om at en whisky med kraftig røyksmak, som var det jeg hadde for hånden sist, ikke funker så bra som man kanskje kunne tro.

-Tor Nordam
Camilla, Eivind, Jørgen, Ragnhild likes this

Comments

Jørgen,  30.11.10 09:18

Whisky. Det minner meg om den fantastiske whisky-kaken som pappaen til Ulf hadde med seg til Skansegata i fjor, men nok om det. Nå har jeg god tro på idéen din om å tilsette sjokolade og espresso, så du får gjerne rapportere om hvordan dét går.

For øvrig har jeg lenge tenkt å prøve meg på å lage sitronsorbet. Det burde være minst like lett som fløteis.

Jeg melder meg frivillig.

.

Ragnhild,  30.11.10 12:28

hei, jeg nøyer meg med en "liker"- kommentar, dette er bare for å melde om at fra min datamaskin kommer hverken kolonnen på venstre side (for påloggiing, innnholdsoversikt osv) eller høyre side (lynforumet altså) opp på skjermen, dvs. kun midtkolonnen med artiklene.
Tor,  30.11.10 12:51

Mitt første, spede forsøk på å lage en smarttelefontilpasset side funket visst ikke helt som planlagt. Jeg skal fikse det med en gang, og gå tilbake til alpha-testing eller noe slikt. Forøvrig, og nesten helt urelatert, jeg har endelig laget en skikkelig forside på www.presskanne.com
Tor,  30.11.10 12:56

Nå skal alt være tilbake slik det var før, mens den andre eksperimentelle mobilutgaven er fortsatt tilgjengelig på m.calcuttagutta.com.
Hanna Maja,  30.11.10 13:41

Hadde stor suksess med saltsnø-frosset blodappelsinis en romjul. Alt man trenger å gjøre er å kjøpe økologiske, gjerne blodvarianten (også kjent som røde), appelsiner, raspe litt skall i fløten før oppvarming, og tilsette saft fra appelsinene før frysing. Smaker veldig godt til f.eks. sjokoladekake og kaffe.

Hanna Maja,  30.11.10 13:44

(Blod og salt er kanskje ikke de mest appetittvekkende ordene jeg vet om, men men).

Jørgen,  30.11.10 14:13

Blodpudding er jo godt. Salt er også digg.
Tor,  30.11.10 14:19

Jeg tror nok jeg blir nødt til å eksperimentere videre med dette.

Jørgen,  30.11.10 14:47

Jeg foreslår heller at vi hører på Hanna Maja, og prøver å skaffe noen Tarocco-appelsiner, slik at vi kan lage appelsinsorbet eller -is.
Category
Food
Tags
dessert
snø
iskrem
vaniljeis
matspalte
salt
Views
5665
Last edited by
Tor, 21.04.11 13:39