Most recent comments
2021 in Books -- a Miscellany
Are, 2 years, 12 months
Moldejazz 2018
Camilla, 5 years, 5 months
Romjulen 2018
Camilla, 6 years
Liveblogg nyttårsaften 2017
Tor, 7 years
Selvbygger
Camilla, 2 months, 1 week
Bekjempelse av skadedyr II
Camilla, 11 months, 2 weeks
Kort hår
Tor, 4 years
Ravelry
Camilla, 3 years, 7 months
Melody Gardot
Camilla, 5 years, 5 months
Den årlige påske-kommentaren
Tor, 5 years, 8 months
50 book challenge
Camilla, 3 days, 19 hours
Controls
Register
Archive
+ 2004
+ 2005
+ 2006
+ 2007
+ 2008
+ 2009
+ 2010
+ 2011
+ 2012
+ 2013
+ 2014
+ 2015
+ 2016
+ 2017
+ 2018
+ 2019
+ 2020
+ 2021
+ 2022
+ 2023
+ 2024
+ 2025

Tykkere vegger!

I går var jeg på et foredrag i regi av jobben, der en fyr fra Byggforsk kom og snakket om de nye kravene til isolasjon og ventilasjon i bolighus. Det høres kanskje ikke så fryktelig spennende ut, men jeg synes det var interessant likevel, av minst tre grunner. For det første har jeg i årenes løp utviklet en viss interesse for byggevarer og byggeskikk, noe som kanskje ikke er helt unaturlig ettersom jeg er en ganske nyssgjerrig fyr som har jobbet i byggebransjen i mange år. På sett og vis.

Videre er isolasjon og ventilasjon nært knyttet til energibruk i hus, noe som er interessant fra et miljøperspektiv. Nå er det riktignok ikke en veldig stor andel av energien i Norge som brukes i bolighus, som dette foredraget handlet mest om, men de samme prinsippene gjelder naturligvis for næringsbygg. Vi diskuterte dette litt etterpå, og spesielt dette med hvordan du kan vite at det lønner seg å putte i mer isolasjon. Det koster jo tross alt energi å produsere steinull også.

Poenget er naturligvis at markedet passer på dette for oss. Når du kjøper isolasjon betaler du for all den energien som har gått med til produksjon og frakt, og dermed er det egentlig så enkelt som at hvis du kan sette opp et regnestykke som viser at du vil tjene inn den ekstra isolasjonen rent økonomisk i løpet av for eksempel ti år, ja, da vet du også at etter ti år har du spart energi. Sånn omtrent i alle fall.

Dessuten var det, som nevnt, en fyr fra Byggforsk som holdt foredraget, og jeg hadde hørt på forhånd at han var en dyktig foredragsholder. Dermed ble hele opplegget omtrent som et fredagskollokvium, med bidrag til bred dannelse ogsåvidere. Å være byggforsker tror jeg forresten er en behagelig jobb. Jeg ser for meg at de sitter i den svære hallen de har på Gløshaugen og drikker kaffe og tenker «Hvordan kan vi gjøre husene tettere?». «Jo» sier en, «la oss slemme pipa.»

Det har seg nemlig slik at piper ofte er laget av Leca, og det er jo ikke lufttett for fem flate øre. Derfor kan luft slippe inn eller ut gjennom selve godset i pipa, noe man formodentlig kan unngå ved å tette overflaten med et lag slemming. Så hiver de opp et testhus, drikker litt mer kaffe, og måler litt, og så slemmer de pipa, og måler litt mer, og så skriver de et nytt tillegg til Byggforskserien med byggebeskrivelser. Det er i alle fall det jeg ser for meg.

Det jeg tidligere har hørt om de nye forkriftene er at husene skal bygges mye tettere, altså med færre luftlekkasjer, og jeg har hørt at «det kommer til å bli et helvete». Jeg har imidlertid ikke hørt noe om hva folk mener er problemet, utover at «Det blir jo altfor tett», så jeg så egentlig frem til å få klarhet i dette, men det fikk jeg ikke noe særlig av. Han fokuserte mer på måter å bygge på som lar deg bygge tettere. For eksempel ved å ha et sammenhengende skikt med vindsperre opp langs veggen og over taksperrene.

Det nye kravet til tetthet i bolighus er at de skal ha et utskiftningstall på mindre enn 2,5. Det dette betyr er at ved en trykkforskjell på 50 pascal, som er ganske lite, skal luften i huset ikke byttes ut mer enn 2,5 ganger i timen. Eller med andre ord, hvis huset ditt inneholder 100 kubikkmeter luft skal huset være så tett at ved et overtrykk på 50 pascal inni huset skal det ikke slippe ut mer enn 250 kubikkmeter luft i timen.

Jeg synes ikke egentlig dette virker spesielt tett, men jeg må innrømme at jeg ikke har noen god formening om hva et overtrykk på 50 pascal egentlig betyr. Jeg vet jo at vanlig atmosfæretrykk er omtrent 100000 pascal, så 50 er ikke rare greiene i forhold, men vil det være slike trykkforskjeller over lengre tid i et vanlig hus? Jeg aner ikke.

Det ble egentlig en litt rotete og uklar artikkel, men i stedet for å fikse den vil jeg bare nevne to ting sånn på slutten. For det første, det å bygge tette hus er, i følge Byggforsk, mye mer lønnsomt energimessig enn å stappe i mer isolasjon. Og for det andre, når man snakker om at man skal bygge tette hus er det naturligvis kompensert for ved at man skal ha balnsert ventilasjon med varmegjenvinner, så man får effektiv utskiftning av luften. Det er imidlertid mange som er litt skeptiske til å ha dette anlegget som står og suser hele døgnet.

-Tor Nordam

Comments

Camilla,  20.11.08 23:21

Vi hadde jo noe slikt da vi bodde i leiligheten til Finn Arne, og jeg må si det ikke plaget meg i det hele tatt. Og strømregningen var jo latterlig lav. Jeg tror folk som syter ganske enkelt ikke vet hva de snakker om. Nå må det jo sies at jeg ikke egentlig vet hva jeg snakker om selv, men det er jo ikke noe nytt i det.

Are,  21.11.08 08:12

Interessant!

Matteus,  21.11.08 13:17

Jeg har en kamerat som driver og jobber med slikt, og i næringsbygg er kravet på U-verdien 1.5, mens firmaet hans hadde som mål at det ikke skulle overstige 1. De hadde noen dager tidligere klart en verdi på 0.6, så det er absolutt mulig å få tette hus.

Tor,  22.11.08 23:12

Min gode mann, her mistenker jeg at du roter. U-verdi har, så vidt jeg husker, med isolasjon, og ikke tetthet, å gjøre.

Anne Berit,  23.11.08 22:38

Tykkere vegger har jeg ikke, men tett må det være! Ihvertfall godt isolert, siden jeg nærmest kan fyre med å tenne et par stearinlys i stua. Har mindre strømregning nå enn jeg hadde i den gamle 40kvm leiligheten i Trondheim.

Matteus,  23.11.08 22:48

Jo, det stemmer, Tor. Jeg beklager. Vet ikke hva den der verdien heter, men alt det andre jeg skrev skal være riktig, da det ikke er forpestet med min manglende kunskap om temaet.
Category
Technology
Tags
lageret
Byggforsk
isolering
tette hus
Views
4103
Google hits
3
Last google search
isolering utskiftningstall