Most recent comments
Badingen fortsetter
Camilla, 5 days, 15 hours
2021 in Books -- a Miscellany
Are, 3 years
Moldejazz 2018
Camilla, 5 years, 5 months
Romjulen 2018
Camilla, 6 years
Selvbygger
Camilla, 2 months, 4 weeks
Bekjempelse av skadedyr II
Camilla, 12 months
Kort hår
Tor, 4 years
Ravelry
Camilla, 3 years, 7 months
Melody Gardot
Camilla, 5 years, 6 months
Den årlige påske-kommentaren
Tor, 5 years, 9 months
50 book challenge
Camilla, 2 weeks, 5 days
Ten years ago
3000 slaver!
Tor
Controls
Register
Archive
+ 2004
+ 2005
+ 2006
+ 2007
+ 2008
+ 2009
+ 2010
+ 2011
+ 2012
+ 2013
+ 2014
+ 2015
+ 2016
+ 2017
+ 2018
+ 2019
+ 2020
+ 2021
+ 2022
+ 2023
+ 2024
+ 2025

Essensielle programmer for Mac-brukende fysikere

Etter at Matteus tok til vettet og konverterte til Mac, lovte jeg å skrive en artikkel om essensielle programmer for en Mac-brukende fysiker. Ikke slik å forstå at andre kvalitetsbevisste mennesker ikke kan ha glede og nytte av disse tingene, men det er nok slik at det finnes flere små programmer og blogger om slike programmer som er rettet mot realister enn mot for eksempel litteraturvitere. Jeg vil tro mye av grunnen er at realister er mer nerdete, og at realister dessuten oftere har de nødvendige skillz til å lage programmer selv.

Aller øverst på listen over ting du trenger, troner naturligvis TeXShop, en fullstendig LaTeX-pakke for Mac. Den inneholder en fin editor med fine hurtigtaster og bra integrering av den ferdige pdf-filen og gode greier. Bare velstand, vil jeg si, og i følge en jeg kjenner som ødela Macen sin da han skled på isen i vinter, og dermed i perioder har vært redusert til å bruke Windows, er TeXShop mange størrelsesordener bedre enn TeXnicCenter (eller hva det nå heter).

Det neste du trenger har du allerede. Grapher er et genialt lite program som følger med OS X, som lar deg plotte funksjoner i flotte farger og forskjellige koordinater. Det er utrolig intuitivt, og det skjønner stort sett hva du vil. Det eneste som trekker ned er at ikke alle mulighetene er med i den noe knappe hjelpefilen, så det kan lønne seg å google. Dessuten er det ikke mulig å eksportere til vektorgrafikk, og det er bare helt teit.

Nettopp vektorgrafikk er det helt nødvendig å kunne lage, og til det kan du enten bruke xfig, som tar to dager å installere, eventuelt inkscape eller jpicedt, som tar rundt ett minutt eller noe å installere. Alle disse krever at du har X11, som du får ved å installere Developer Tools som ligger på installasjonsdisken som fulgte med maskinen.

Det siste du trenger til alle dine plotting needs er naturligvis gnuplot, som er det beste av det beste, kremen av kremen, etc. Ren, kommandolinjebasert plotting power. Deilig, deilig. Jeg har også hørt fine ting om noe som heter xmGrace, men det fikk jeg aldri til å funke. Skal visstnok funke på IntelMac.

Da har vi vel dekket alt det man trenger for å lage vakre dokumenter med vakre figurer, men det er ikke alt. Som fysikere, eller indeed vitenskapspersoner av alle slag, trenger man å holde styr på artikler og referanser, og BibDesk fikser begge biffene. På en gang. Det finnes også noe som heter Papers som skal gjøre det samme, og som visstnok er veldig bra, men jeg har ikke testet det. Dessuten koster det €29.

I tillegg kan det være greit å ha Maple, som du kan laste ned fra progdist hvis du er NTNU-student. Hvis du bruker Windows må du være på vpn (eller på universitetet) for å bruke det, men de har ikke giddet å sette opp noe slikt for Mac. Stakkars oss.

Sånn, det var det viktigste, tror jeg. Andre fine ting, pluss eventuelle forglemmelser blant de essensielle tingene, kommer i nær fremtid. For mer info, se også www.macresearch.org.

-Tor Nordam

Comments

Camilla,  21.08.08 13:53

Jeg har tatt TeXshop og BibDesk til mitt hjerte, selv om de ikke helt ut har tatt MLA til sitt hjerte.

Kristian,  21.08.08 15:49

Du bør jo enten nevne Matlab eller Python, og nevner man python bør man nevne pylab, som også inkluderer matplotlib, og jeg synes det er mye bedre å bruke enn gnuplot.

Ole Petter,  21.08.08 20:15

De siste dagene har jeg prøvd python(x,y):
http://www.pythonxy.com/foreword.php
Det virker temmelig bra så langt.

Tor,  21.08.08 20:25

Matlab tror jeg ikke på, Python anser jeg som litt mindre essensielt en det andre, så det tenkte jeg å ta med i neste artikkel. Som sikkert kommer i morgen. Med mindre det er fint vær, for i såfall skal jeg fiske.

Kristian,  21.08.08 22:21

Jaja. Du får tro på hva du vil. Jeg tror ikke at en typisk fysiker ikke kommer langt med bare maple.

Du må ha et program som er litt mer number-crunshing eller god til å analysere data.
Om du sverger på å gjøre alt i C så er jo det greit nok. Men maple alene... jeg er ikke overbevist.

Tor,  21.08.08 22:23

Selvfølgelig bør du ha Python, men det er ikke like nødvendig som en LaTeX-dings. Det finnes for eksempel fysikere som greier seg relativt bra, til tross for at de sverger til Fortran77.

Kristian,  21.08.08 22:35

Ok... innser at listen din ikke behøvde å inkludere alle nøvendige programmer eller muligheter.
Tor,  29.10.08 23:18

Jeg skrev lengre opp her at Grapher, det fantastisk geniale graf-tegne-programmet som følger med OS X, ikke kan eksportere til vektorgrafikk. Det viser seg at det kan det likevel, om man velger å eksportere som eps. Det har jeg gjort meg flittig bruk av når jeg lager notater til mattekurset jeg foreleser, og det er intet mindre enn genialt.

Jeg skammer meg litt når jeg sier dette, men jeg vil faktisk si at det på mange områder grisebanker gnuplot på grunn av den gode brukervennligheten. Det eneste som trekker ned er at hjelpefilene ikke forklarer alle mulighetene som ligger i dette programmet, så se opp for en artikkel i nærmeste fremtid.
Category
Technology
Tags
fysikk
mac
anbefalt
unix
TeXShop
Views
5038
Google hits
8
Last google search
ntnu python editor progdist