generelle utenrikspolitiske betraktninger
Ja, i dag skal det handle om generelle utenrikspolitiske betraktninger.
Aftenposten kan melde at Bush er en luring. Han kommer opp med masse nye programmer som ikke kommer til å være spesielt dyre før om noen år, slik at han selv får redusert budsjettunderskuddet, mens neste og neste president knapt får penger i det hele tatt. Eksempel: i 2007 og 2008 er det beregnet at delprivatiseringen av Social Security vil koste 79,5 milliarder dollar. I perioden 2009-2014 er det beregnet å føre med seg utgifter på 675 milliarder dollar. Ganske dramatisk. Mitt råd: Vent noen år før du bli president i USA. For de som lurer på hvor mye 675 milliarder dollar egentlig er, så er det omtrent det det koster å gjennomføre 8 små kriger i utlandet.
For å dure videre, så trådte Kyotoavtalen i kraft i dag, uten verdens største forurenser. USA har nektet å ratifisere avtalen av økonomiske grunner, og er i følge miljøvernminister Knut Arild Hareide knapt villige til å diskutere begrensning av karbondioskidutslipp. I følge læreboka i uorganisk kjemi er USA langt mer villige til å forske på hva man kan gjøre med karbondioksid man allerede har produsert. En av tingene de har undersøkt er muligheten for å pumpe karbondioksid ned i havet. Altså ikke ned i oljebrønner og slikt, bare rett & slett ned i vannet på noen tusen meters dyp. For som vi vet er karbondioskid nokså lettløselig i vann, det jo det som er tingen med brus. Derfor vil ikke gassen boble opp igjen når den pumpes tisltrekkelig dypt. Du kan lese mer om prosjektet, som blant annet et sponset av Norsk Forskningsråd, og U.S. Department of Energy,
her.
Jeg synes dette prosjektet høres ekstremt snuskete ut. Ikke bare fordi det viser en uvilje til å redusere utslippene in the first place, men også fordi det er å tøyse med likevekten i naturen. CO2-innholdet i verdenshavene er ganske betraktelig, men det er i likevekt med atmosfæren, så det er ingen grunn til at det skulle forandre seg plutselig. Hvis man begynner å pumpe store mengder karbondioksid ned i vannet påvirker man denne likevekten. Dessuten påvirker man pH-verdien i vannet, fordi karbondioksid som løses i vann danner karbonsyre, eller kullsyre. Dette er tydeligvis noe av det de forsker på. En annen liten sak er at løseligheten av CO2 i vann er temperaturavhengig. Det ser du lett ved å sammenligne det som skjer når du åpner en kald Farris, og en varm Farris. Enkelte forskere mener at når temperaturen stiger, og det kommer den nok til å gjøre, så vil CO2 som er oppløst i havene frigjøres, og bidra ytterligere til temperaturøkningen. Hvis havene da inneholder mye mer CO2 enn vanlig kan ikke det være en bra ting.
Ellers anklages Syria for å stå bak bomben som drepte tidligere statsminister i Libanon Rafik Hariri. Condoleezza Rice sa på CNN at forholdet til Syria blir ikke bedre, det blir verre, og USA har kalt hjem ambassadøren sin for diskusjoner. Om det var Syria eller ikke vet ikke jeg, men det må i allefal ha vært noen med tilgang til ekstremt mye sprengstoff, for mannen satt visstnok i en svært godt pansret bil, og den var det latterlig lite igjen av. Men det later i allefall til å være i Syrias interresse av mannen er død, for han lå godt an foran vårens valg, og han stilte for et parti som ville jobbe for å begrense den betydelige innflytelsen Syria har hatt på Libanon de siste ti årene. Jeg kan ikke så mye om dette, men jeg tror jeg skal spørre pappa og søskenbarnet mitt, Knut, som er Røde Kors' representant i Libanon og Iran.
Sannsynligvis ikke relatert: Syria tapte 0-1 mot Kirgizstan i fotball i november.
Av andre viktige overskrifter fra
aftenposten.no kan jeg nevne:
Posh kaster klærneDresden i ruinerVil drikke ut Charlesog
Jackson til sykehusOg det var alt for i dag.
-Tor Nordam
Comments