Most recent comments
2021 in Books -- a Miscellany
Are, 2 years, 12 months
Moldejazz 2018
Camilla, 5 years, 5 months
Romjulen 2018
Camilla, 6 years
Liveblogg nyttårsaften 2017
Tor, 7 years
Selvbygger
Camilla, 2 months, 1 week
Bekjempelse av skadedyr II
Camilla, 11 months, 2 weeks
Kort hår
Tor, 4 years
Ravelry
Camilla, 3 years, 7 months
Melody Gardot
Camilla, 5 years, 5 months
Den årlige påske-kommentaren
Tor, 5 years, 8 months
50 book challenge
Camilla, 3 days, 19 hours
Controls
Register
Archive
+ 2004
+ 2005
+ 2006
+ 2007
+ 2008
+ 2009
+ 2010
+ 2011
+ 2012
+ 2013
+ 2014
+ 2015
+ 2016
+ 2017
+ 2018
+ 2019
+ 2020
+ 2021
+ 2022
+ 2023
+ 2024
+ 2025

The American idea of free speech

Mange har kanskje fått med seg at Irans president har vært på besøk i USA, i forbindelse med et FN-møte. I samme slengen ble han like godt invitert til å snakke på Columbia University, som en del av en serie foredrag og debatter kalt «World Leader Forum».

I forkant av arrangementet fikk Lee Bollinger en del tyn for dette, da mange mente at man ikke burde snakke med fienden og alt mulig slikt. Jeg sakser inn et avsnitt fra wikipedia fordi det fremstiller kritikerne i et dårlig lys:
Some of Bollinger's critics have accused him of hypocrisy for allowing Ahmadinejad to speak at the university in the name of academic freedom and freedom of expression, but citing those same values in 2005 as justifications not to readmit an ROTC (Reserve Officer Training Corps) program to Columbia in light of the military's "don't ask, don't tell" policy toward gays. Explaining his ROTC decision at the time, Bollinger wrote: "the university has an obligation, deeply rooted in the core values of an academic institution and in First Amendment principles, to protect its students from improper discrimination and humiliation."

I alle fall, Bollinger tok til seg litt av kritikken, og lovte å kritisere Ahmadinejad for ett og annet, og det gjorde han til gangs. Jeg har lest gjennom åpningstalen hans, og jeg likte mye av den, men det var et par ting jeg hengte meg opp i. Jeg sakser villt:
Fourth, to be clear on another matter - this event has nothing whatsoever to do with any “rights” of the speaker but only with our rights to listen and speak. We do it for ourselves.

We do it in the great tradition of openness that has defined this nation for many decades now. We need to understand the world we live in, neither neglecting its glories nor shrinking from its threats and dangers. It is consistent with the idea that one should know thine enemies, to have the intellectual and emotional courage to confront the mind of evil and to prepare ourselves to act with the right temperament. In the moment, the arguments for free speech will never seem to match the power of the arguments against, but what we must remember is that this is precisely because free speech asks us to exercise extraordinary self-restraint against the very natural but often counter-productive impulses that lead us to retreat from engagement with ideas we dislike and fear. In this lies the genius of the American idea of free speech.

Jeg er kanskje på litt tynn is her, men jeg kan ikke huske at ytringsfrihet var en amerikansk idé, jeg trodde det var mer en europeisk greie, med Mill og den gjengen. Med mindre de snakker om en helt egen ytringsfrihet som bare finnes i amerika. Litt som at Jesus var historiens viktigste amerikaner.
According to Amnesty International, 210 people have been executed in Iran so far this year – 21 of them on the morning of September 5th alone. This annual total includes at least two children – further proof, as Human Rights Watch puts it, that Iran leads the world in executing minors.

Det er jo helt greit å kritisere Iran for praksisen med dødstraff, men jeg tror ikke jeg ville følt meg så tøff hvis jeg selv var amerikaner. De er ikke like ille som Iran, det er helt klart, men det er bare fire år siden sist USA henrettet noen for en forbrytelse som var begått før fylte 18 år, og det er bare to år siden Høyesterett avskaffet denne praksisen.
According to reports by the Council on Foreign Relations, it’s well documented that Iran is a state sponsor of terror that funds such violent group as the Lebanese Hezbollah, which Iran helped organize in the 1980s, the Palestinian Hamas, and Palestinian Islamic Jihad.

While your predecessor government was instrumental in providing the US with intelligence and base support in its 2001 campaign against the Taliban in Afghanistan, your government is now undermining American troops in Iraq by funding, arming, and providing safe transit to insurgent leaders like Muqtada al-Sadr and his forces.

Altså. Iran er vel ikke de eneste som har finansiert og støttet tvilsomme militser, og man kan ikke kritisere noen for å motarbeide amerikanske styrker i Irak på samme måte som man kan kritisere dem for å forfølge homofile. Det er ikke en grunnleggende menneskerett å få lov til å starte kriger i små land langt borte uten at noen bryr seg. Jeg sier ikke at det er riktig av Iran å støtte disse folkene, jeg sier bare at det ikke er åpenbart galt på samme nivå som mye av det andre Iran driver med.

Og til slutt en ting til, med det samme jeg er så godt i gang med å kommentere ting fra avisene. Jeg leste en liten artikkel om norske universiteters plassering på internasjonale rangeringer av universiteter, der leder i NSU, Per Anders T. Langerud, har sagt følgende:
De ser kun på gjennomføringsgraden, antall studenter, forskningskvaliteten og ulike gjennomsnitt. Hvilken kvalitet studiet har, sier rangeringene ingenting om, sier Langerød til Aftenposten Forbruker.

Så hva er egentlig denne magiske egenskapen «kvalitet», som tydeligvis ikke er knyttet til forskningskvalitet, antall studenter, gjennomføringsgrad eller ulike gjennomsnitt, hva nå det betyr? Er det kanskje noe vi bare har i Norge, ettersom vi har kvalitetsreformen? Hvem vet.

-Tor Nordam

Comments

Tor,  27.09.07 10:42

Ikke en eneste liten kommentar til denne artikkelen? Ikke engang til han tullingen i NSU? Også jeg som var sånn passe fornøyd med denne.

Kristian,  27.09.07 11:39

Ok, her skal du få en kommentar.

Jeg er dritlei av denne dagbladet aktige vinklingene overalt i media. Hvem har ikke fått med seg at USA har gjort mye slemt?

Men wake up:
De er ikke som nazi-tyskland!
De er ikke som nord-korea!
De er heller ikke som Iran!

Selvsagt skal amerkianere kritisere Iran, uten at det skal väre nödvendig å peke på dobbeltmoral. Når Bush kritiserer Iran, så mener jeg det er ok å peke på dobbeltmoral i ny og ne. For den manner er tvilsom. Amerikarene kan fritt kritisere både Bush og Iran, og det bör de fortsette med.

Og om du hadde fulgt med historietimene, så hadde du forstatt at å hevde at ytringsfrihtet som en amerikansk ide, kanskje ikke er en nöyaktig beskrivelse, men har mye sannhet i seg. Det er jo nettopp verdiene som ble framlagt under den amerikanske frigjöringskrigen som satte i gang den franske revolusjon (franske-veteraner fra den krigen kom hjem til Europa med hodet fullt av ideer.)
Religionsfrihet var også en viktig årsak til at mange senere forlot Europa og dro til USA. Altså USA var på sett og vis för Europa når det gjelder denne moderne ideen.

Tor,  27.09.07 11:46

Der ja, det var saker. Jeg skal jaggu tenke litt på dette. Mange takk.

Camilla,  30.09.07 13:27

Det er vel og bra å kritisere Iran, men det ER suspekt å holde frem USA som det lysende eksemplet til etterfølgelse, Kristian.

Are,  30.09.07 14:05

Jeg synes egentlig at de burde gjøre et forsøk på å kvantifisere kvalitet. Igrunn er det rart om ingen har gjort det allerede, altså i kontekst av kvalitetsreformen, men jeg har ikke hørt om noe sånt. Man kan jo spørre studenter og ansatte om opplevd kvalitet og få noen tall på den måten, man kan telle antall publikasjoner og se om man får en gradvis økning etterhvert som reformen fører til flere fremragende forskere, man kan telle karakterer, og så videre.

Ingen av disse er perfekte målestokker på kvalitet, men til sammen hadde de i alle fall sagt oss noe, og det er som kjent mye bedre enn ingenting.

Det må vel sitte noen i SSB og regne på dette?

Kristian,  30.09.07 15:42

Först litt om USA: Det er et lysende eksempel når det gjelder ytringsfrihet og integrasjon. Andre ting lykkes de mindre med. På de fleste lister over levevilkår, frihet og diverse, kommer de ganske höyt oppe.

Det er viktig å huske at USA, som alle andre land, ikke er et vesen, men består av mange mennesker med forskjellige oppfatninger og beslutninger og forskjellige nivåer. I Irak har USA virkelig dretet på seg, og det har de gjort i mange andre sammenhenger.

Men er det rettferdig å sammenlige USA med for eksempel Norge? Jeg mener ubetinget nei.

USA er teknologisk overlegent, militärt overlegent og ökonomisk veldig sterke. Det eneste rettferdige sammenligningen er andre lokale eller globale hegemonier, som Sovjetuniononen, Romerriket, det Britiske imperiet.

I en sånn sammeligning synes jeg det er helt på sin plass at amerikanerne er stolte av landet sitt. Akkurat som nordmenn kan väre stolte av velferdstaten. Altså, USA er et relativt velfugerende land. Og med tanke på hegemoniet de har (men som de holder på å miste), så er de särs snille. USA er ikke et lysende eksempel, men fortsatt et eksempel til etterfölgelse. Som den indiske statsministeren ganske nylig gang sa det: "Av Kina kan vi läre litt om ökonomi, av USA kan vi lärea masse om öknomi og menneskerettigheter."

Men å rose USA er ikke poenget mitt. Poenget mitt er at det er riv ruskende tullete å kritisere USA, hver gang et annet land blir kritisert for noe. Vi, og den norske pressen, må slutte å se oss blind på USAs små og til tider ganske store feil Det skjer mye verre ting i mye större skala i andre deler av verden. Og det får alt for lite oppmerksomhet.

Kristian,  30.09.07 15:47

P.S. jeg gir det alt for mye pepper for dette her Tor, men det er ikke så mye deg jeg kritiserer, mer norske medier.

Kjellove,  30.09.07 16:05

USA økonomisk veldig sterke? Dummeste jeg har hørt siden sist du åpna kjeften.

Ragnhild,  30.09.07 16:19

Er det fare for å bli for fiendtlig innstilt til USA gjennom media (norsk presse) egentlig? Jeg danner meg sikkert ikke et tilstrekkelig reelt eller nyansert bilde, av å ukritisk snappe opp ting "overalt", men risikerer i det minste å fatte interesse.

Tor,  30.09.07 16:26

Are:

Det jeg egentlig hengte meg mest opp i, var at han NSU-tullingen mente at «ulike gjennomsnitt» ikke har noe med kvaliteten å gjøre. Hva i alle dager skal du måle hvis du ikke skal måle gjennomsnitt?

Kristian,  30.09.07 16:31

Kjelling: Hva har jeg gjort som gjort mot deg? Hvorfor fornärmer du meg? :(

Ellers kan jeg opplyse deg om at ökonomisk makt ikke er det samme som handelsbalansen, eller litt ökonomisk turbulens. En mann med lån på 10 milliarder er fortsatt mektig om han kan styre over 9 milliarder.

Ragnhild,  30.09.07 17:10

Hva er USAs økonomiske styrke? Er USA økonomisk sterk i kraft av å være rasjonell? Jeg har lært et nytt ord: "spatialization". Stadig finansiering globalt fører en logikk som fortoner seg ekskluderende til fattige deler av verden tross integrering på verdensmarkedet og gjør den faktiske situasjonen irrelevant for økonomisk vinning.

Kristian,  30.09.07 17:34

USA er ökonomisk mektige fordi de handler mye og dermed kan iverksette effektive sanksjoner og blokader. De kan gi ökomisk stötte enten direkte (som til israel) eller som svare kofferter (til nordalliansen i Afghanistan). De gir endel nödhjep (veldig lite per innbygger da men) som de kan styre i forskjellige retninger. De har dollaren, som fortsatt er den viktigste pengetypen. Altså USA er ökomisk sterk (som i mektig). I kraft av at de potensielt kan bölle veldig mye.

Ragnhild,  30.09.07 17:52

Uansett bunner mektigheten i et gigantisk behov, som egentlig ikke er en styrke, men en svakhet. Altomfattende handling kan demonstrere makt, ja, men også avhengighet.

Ragnhild,  30.09.07 17:54

Selvfølgelig kan man være mektig på hederligvis også, men i denne sammenhengen blir jeg blendet av urettferdighet.

Are,  01.10.07 00:56

USA er verdens økonomiske motor #1 i følge The Economist, og det er nok for meg ;)

Spøk til side, den amerikanske økonomien er vel sist jeg sjekket verdens største med ganske klar margin, så at landet er en økonomisk supermakt er det vel ingen tvil om. Og dersom de har en råtten handelsbalanse illustrerer det vel bare at andre land har stort utbytte nettopp av at de er en stor økonomisk makt.

Tor, det ser ut til at betegnelsen "NSU-tulling" passer veldig bra.

Ragnhild,  01.10.07 18:10

Jeg har ikke stilt spørsmål til hvorvidt USA er størst eller sterkest, men derimot til hvorfor de er det og på hvilke premisser. Andre lands utbytte av USAs økonomiske supermakt varierer vel i aller sterkeste grad?

Kristian,  01.10.07 19:04

Jeg skjönner ikke helt spörsmålet Ranghild. For meg virker dette enkelt. USA bärer den störste klubben og flest gullsmykker.Derfor er de sterkest.

Ragnhild,  01.10.07 19:18

For meg virker det utrolig komplisert. Sett sånt. Jeg sikter til de historiske, politiske og sosioøkonomiske svarene som dere i calcuttagutta helt sikkert kan bidra med. ;)

Kjellove,  01.10.07 21:50

Men hva er det de gjør med økonomien sin? Prøver å gjøre den enda verre for å sette en slags rekord?

Berland kan la være å svare.

Tor,  01.10.07 22:29

Nå skjønner jeg ingen ting Kjelling. Når du er frekk og nedlatende, slik du er 12 poster lengre opp, tyder det på at du mener at det er helt åpenbart at han tar feil, og da burde det være lett for deg å argumentere for synet ditt. Kan du ikke gjøre det, i det minste for Tangen og min sin skyld, så vi kan bli mer reflekterte?

Anders,  01.10.07 23:28

Det kan se ut som USA har rompekjørt økonomien sin med å låne ca 9.000.000.000.000 dollar. Jeg er ikke helt sikker på at dette er tilfellet og skulle gjerne ha forklart hvorfor, men frykter at dere sikkert sitter igjen ganske forvirret hvis jeg skal prøve å forklare. Jeg vil heller anbefale at dere leser dette. Jeg forsto i hvert fall mye mer av USA's økonomipolitikk, selv om jeg ikke er 100 % klok på den.

Esbanos,  03.10.07 02:22

endemålet med enhver fiatøkonomi er slaveri og gjeld, muligens stagflasjon, faen ikke godt å si slik som Helicopter Ben Bernanke kjører pengepressen i høygir.

Kjellove,  03.10.07 02:35

Ja, det sa brura òg.
Category
News commentary
Tags
USA
Iran
Ahmadinejad
Views
5289
Google hits
1
Last google search
berland+kjelling site:calcuttagutta.com
Last edited by
Tor, 12.09.12 16:33