Vann. Vann er gode greier. Vann kan for eksempel kokes, og man kan så bruke det til å lage te. Det som skjer når man varmer opp vann, og for så vidt alt annet, er at molekylene får mer energi, og begynner å bevege seg raskere. Når vannet nærmer seg hundre grader begynner noen av molekylene å få nok energi til at de kan unslippe vannet helt, og bevege seg ut i luften. Det som skjer her er at det er alltid de molkeylene med mest energi som forsvinner, og derfor vil det vannet som er igjen bli litt avkjølt, og overstiger aldri hundre grader ved normalt trykk.
Når vann fordamper utvider det seg ganske mye. Hvis vi tenker oss at vi tredde en plastposer over tuten på en kokende kaffekjel, så ville den posen etter hvert bli fylt med damp. Når posen fylles må den trykke unna luften i atmosfæren, og vi sier at dampen gjør et arbeid på atmosfæren. Det er altså lufttrykket som på en måte holder vannmolekylene på plass i vannet, til det blir varmt nok til at de fordamper. Når lufttrykket er lavere, for eksempel på toppen av et høyt fjell, kreves det mindre energi for at vann skal fordampe, og derfor koker vann ved lavere temperatur.
Til slutt er det viktig å legge merke til at det finnes 143 ulike rødviner som koster mindre enn 80 kroner for 75 cl på polet. For eksempel «Amigo», til 59.90.
-Tor Nordam
Comments