Britene kan til tider være ganske snobbete når det gjelder te. Både hva angår te-slag, og når det gjelder tilbredelse. Massevis av briter har ment ting om hvordan man lager perfekt te, for eksempel
Neil Gaiman,
the Royal Society of Chemistry og George Orwell. Her er hva han hadde å si:
1. Use tea from India or Ceylon, not China
2. Use a teapot, preferably ceramic
3. Warm the pot over direct heat
4. Tea should be strong - six spoons of leaves per 1 litre
5. Let the leaves move around the pot - no bags or strainers
6. Take the pot to the boiling kettle
7. Stir or shake the pot
8. Drink out of a tall, mug-shaped tea cup
9. Don't add creamy milk
10. Add milk to the tea, not vice versa
11. No sugar!
Når det gjelder kaffe er det imidlertid dårligere stelt. De fleste briter drikker nok mer te enn kaffe, og det merker man. På butikkene her har de som regel ganske lite utvalg i kaffe, og i alle fall i espresso. Og det meste av kaffen er merket med de illevarslende ordene «For all coffee makers».
Kjøper du kaffe med denne merkingen får du noe som er malt til en mellomting mellom filter og espressomaskin. Med andre ord kan du være sikker på at den slett ikke egner seg for alle kaffebryggere, men tvert i mot ikke for noen. Og det verste er at det hjelper ikke å spørre i butikken, for de som jobber der er så dumme at de tror på merkingen.
Løsningen på dilemmaet er antagelig å gjøre som britene. Formodentlig drikker de te hjemme, og kaffe på kafé, og om man er på ferie er dette den naturlige løsningen. Er man derimot fastboende student er det essensielt å kunne lage kaffe hjemme. Den beste måten å gjøre det på er å kjøpe espresso. Grov kaffe til presskanne er det bare å gi opp med en gang, men vakumpakket italiensk espresso får man på halvstore butikker, og den er riktig malt. Så kan man eventuelt lage americano hvis man foretrekker vanlig kaffe.
-Tor Nordam
Comments