Vitenskapelig teori og metode
Arne kom med et svært fornuftig forslag da han etterlyste litt statistikk over utviklingen min som dvoraker. Jeg har kikket litt rundt, og konkludert med at det finnes en hel rekke skrivetester på nettet, som alle stinker. Det er mulig det finnes noen gode også, men jeg har i alle fall bestemt meg for å lage et eget opplegg, som jeg vil gjennomføre sånn omtrent hver dag.
Jeg har valgt ut test-tekst, fra en artikkel jeg selv har skrevet. Det betyr at den er skrevet med mitt språk, som føles naturlig. Her er utdraget:
Jeg har alltid likt bøker. I allefall så lenge jeg kan huske. Eller, jeg har likt å lese så lenge jeg kan huske, mens fascinasjonen for selve boken tror jeg ikke dukket opp før på videregående. Det var da jeg etterhvert ble introdusert til den akademiske livsstilen, pluss at jeg begynte å jobbe på lageret, som var en mer innbringende jobb enn avisbud. Og på Molde Videregående gikk vi jo ned til byen praktisk talt hver dag, og Dahls bokhandel var et naturlig første sted å stikke innom.
Imidlertid innså vi raskt at Dahl var et tapt tilfelle. Ikke bare har de i senere tid gått mer bort fra bøker og fokusert i økende grad på servietter og nips, men allerede den gangen hadde de et helt perverst system for å bestille bøker. Og dere må huske at den gangen hadde jeg fortsatt dialup, og jeg var kongen i gata, for jeg hadde ISDN. Jeg var ikke like net-wise som jeg er nå, og jeg er sannelig ikke sikker på om jeg kjente til noen nettbokhandler. Ikke hadde jeg VISA-kort heller.
For den som er nysgjerrig kan jeg nevne at dette utdraget har 181 ord, og 978 tegn (med mellomrom). Det jeg gjør er at jeg skriver av denne teksten, og tar tiden. Jeg retter opp alle feil jeg oppdager underveis, og dette regnes med i tiden, men bortsett fra det fører jeg ingen feil-statistikk. Jeg skrev teksten tre ganger nå nettopp, og fikk et snitt på 177 sekunder. Antagelig er det et visst forberingspotensiale etter som jeg lærer teksten utenat. Det har jeg tenkt å ta hensyn til ved å ta regelmessige målinger med qwerty også. Alternativet er å bruke ny tekst hver gang, men da kan man diskutere om en tekst er vanskelig eller lett. Jeg akter i alle fall å gjøre det slik.
Resultatene fører jeg inn i et regneark, og jeg tenker å publisere den første grafen så snart den viser noe interresant. Om noen andre føler seg inspirert til å bytte, samt følge test-opplegget mitt er det bare å maile meg resultatene, så skal jeg føre dem inn i samme diagram.
-Tor Nordam
Comments